Rakovina z mobilů - Potvrzena! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rakovina z mobilů - Potvrzena!

Mobilní telefony ohrožují nejvíce děti. „Do osmi let by je neměly vůbec používat!“ varují vědci.
Mobilní telefony ohrožují nejvíce děti. „Do osmi let by je neměly vůbec používat!“ varují vědci. (: Profimedia.cz)

ČR – Mobilní telefony jsou nebezpečné! Poškozují nejenom mozek, ale i další orgány. Dokonce mohou způsobit i poškození ještě nenarozeného dítěte! Tak zní výsledek světové studie, která probíhala v sedmi zemích na dvanácti výzkumných pracovištích.

Mobily podle vědců totiž poškozují vlákna DNA a mají vliv na tvorbu hormonu melatoninu, který ovlivňuje aktivitu mozku a kvalitu spánku. Záření z mobilních telefonů má neblahý vliv i na kvalitu a pohyblivost spermií. Možná právě proto se v poslední době zvyšují počty neplodných mužů!

Výzkumu vlivu mobilních telefonů na zdraví se nejvíce věnují Britové. Vypracovali projekt o škodlivosti mobilů v přepočtu za 400 milionů korun. A závěry jsou šokující! Testy potvrdily, že mobily mají přímou souvislost s tvorbou zhoubných buněk!

Co všechno mají mobily na svědomí a vědci nám ještě tají?

Poškozují DNA
„Vyzařování odpovídající záření z mobilních telefonů způsobuje zlomy ve vláknech DNA a následně genetické změny v organismu,“ říká šéf výzkumného týmu Franz Adlkofer z německého Verumu. Ty mají v těle člověka na svědomí »zbláznění« buněk, které se změní ve zhoubné a způsobují rakovinu! Změny v DNA se ale mohou odrazit až na dalších generacích. Zvýšený výskyt nádorů, leukémie a dalších závažných nemocí se může projevit až u dětí!

Způsobují šedý zákal
Vědci objevili i spojitost mezi vyzařováním z mobilního telefonu a šedým zákalem. A objev není nový, vědci se jím zabývají od první světové války, kdy se šedý zákal ve velkém objevoval u pracovníků radarových stanic.

Zvyšují počet infarktů
Podle švédských vědců způsobují mobily srdeční infarkty a mozkové mrtvice. I slabé záření má vliv na červené krvinky – způsobuje krevní sraženiny. „Ty pak ucpávají cévy v těle a způsobují mrtvice, infarkty a embolie,“ tvrdí vědec Bo Sernelius z univerzity v Linköpingu.

Ovlivňují spánek
„Mobilní telefony snižují hladinu hormonu melatoninu, který řídí spánkový cyklus,“ uvádí Andrew Wood z Ústavu pro výzkum mozku při univerzitě v australském Melbourne. Snížením hladiny melatoninu dochází k úplnému vymizení první fáze spánku, při které se tělo před další fází spánku uvolňuje. „Následkem může být, že po probuzení se budeme cítit méně odpočatí. Zároveň nedostatečný spánek může vést k velkým zdravotním problémům, třeba i rakovině,“ říká Leon Lack z Flanderovi univerzity v Adelaide.

Ohrožují oči
Pravidelné používání mobilního telefonu trojnásobně zvyšuje riziko vzniku rakoviny oka. „Mezi lidmi trpícími rakovinou oka převažují uživatelé mobilního telefonu,“ uvádí Andreas Stang z univerzity v Essenu.

Zabíjí spermie
„Testované mobilní telefony měly výrazně negativní vliv na koncentraci a pohyblivost spermií. Spermiím vadí dlouhodobé vystavování elektromagnetickému záření mobilních telefonů,“ říkají zase britští vědci z The Royal Society. A varují muže před nošením telefonů v kapse kalhot nebo pouzdře u opasku!

Způsobují Alzheimerovu chorobu
„Záření z mobilních telefonů má na svědomí i odumírání mozkových buněk a vznik Alzheimerovy choroby,“ tvrdí dále švédští vědci.

Mají na svědomí nádory mozku
Také švédská studie poukazuje na zvýšený počet nádorů mozku u lidí, kteří pravidelně používají mobilní telefon. Odborníci v ní dále uvádějí: „Používání mobilů po dobu delší než 10 let zvyšuje čtyřikrát riziko nádorů ušního nervu. Škodlivost záření omezuje používání hands free a externí antény.“

Vědci doporučují:

  • Netelefonujte déle než 3 minuty.
  • Mezi jednotlivými hovory dělejte alespoň 15 minut pauzu.
  • Mladí lidé do 16 let, těhotné ženy a uživatelé srdečních kardiostimulátorů by měli užívat mobily co nejméně.
  • Používejte hands free, aby byla hlava co nejdále od antény přístroje.
  • Mladí muži by neměli nosit mobil v kapsách kalhot.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.