Postrach žen zvaný »škrtič«: Vždy si loknul okeny a šel vraždit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Postrach žen zvaný »škrtič«: Vždy si loknul okeny a šel vraždit

Fotografie
Fotografie (internal)

Koncem sedmdesátých let byl postrachem mladých žen v tehdejším Československu. Číhal na ně v zákoutích, uškrtil je a potom znásilnil a okradl. Trojnásobnému vrahovi Juraji Luptakovi (†42) se přezdívalo »škrtič«. Před každou z vražd si vždy cvaknul okeny...

Luptak prožil dětství v dětských domovech. Po základní škole nastoupil na učiliště, které ale nedokončil. Jeho typický postoj s rukama založenýma v bok a odmítavý výraz v tváři napovídal o nechuti k práci, nejraději se jen tak poflakoval po okolí. Dvakrát seděl dokonce za krádeže v kriminále.

Poprvé začal vraždit v květnu 1978, kdy uškrtil mladou ženu (†20). Nejprve ji omráčil, pak znásilnil a zabil. Navíc jí z kabelky ukradl 500 korun. Po čtyřleté pauze v mordech pokračoval. V červnu 1982 uškrtil, okradl a zneužil školačku (†15). O měsíc později kamenem ubil další mladou oběť, tu ale neznásilnil, měla totiž menstruaci.

Když byl zatčen, ke svým zrůdným činům se okamžitě přiznal, a dokonce si vychutnával rekonstrukce vražd. Jakmile se ale dozvěděl, že je odsouzen k trestu smrti, všechno popřel. Naivně si myslel, že si v base odsedí několik let a že rodičům obětí nahradí škodu penězi. Luptak byl popraven v červenci 1987 v Bratislavě.

Znáte okolnosti těchto případů? Napište nám na aha@ahaonline.cz

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.