Krásná dívka za karetním stolem? Proč ne! Adéla Pecháčková, výborná pokerová hráčka, říká: V pokeru musíte odhadnout soupeře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Krásná dívka za karetním stolem? Proč ne! Adéla Pecháčková, výborná pokerová hráčka, říká: V pokeru musíte odhadnout soupeře!

„Psychologie je u pokeru nezbytná,“ říká Adéla, které to s kartami rozhodně sluší.
„Psychologie je u pokeru nezbytná,“ říká Adéla, které to s kartami rozhodně sluší. (Aha! – Martin Pekárek)

Kamenná tvář, tvrdí chlapi, doutníky a hromady peněz na stole. Přesně tak si možná mnozí z nás představují atmosféru pokerových partií, jak ji známe z hollywoodských filmů. Jen stěží si za karetní stůl dokážeme dosadit ženu, navíc půvabnou. Ale i krásná dívka může být úspěšnou pokerovou hráčkou!

Důkazem je Adéla Pecháčková (25), která se této hře věnuje necelé dva roky, patří mezi úspěšné hráčky a v současné době uvažuje o tom, že se pokerem bude živit jako profesionálka.

Poker ji navždy polapil

S pokerem se vystudovaná zahradní architektka poprvé setkala v pražském Casinu Ambassador, kam ji před časem pozvala kamarádka Bára. Nikdy předtím se o hru nezajímala. „Přišla jsem se podívat na tematický turnaj muži versus ženy a později jsem se zúčastnila i pokerové školy, kterou v kasinu pravidelně pořádají. Začalo mě to bavit a brzy jsem si zahrála i svůj první pokerový turnaj,“ vrací se ke svým karetním začátkům Adéla.

Do hry se vrhla s vervou, vybavila se knihami o pokeru, intenzivně studovala a začala objíždět turnaje. „Každý člověk hraje jinak, a pokud si sednete ke stolu, kde ty lidi neznáte, tak chcete vidět, co hrají. Kolikrát, i když vím, že jsem horší, si doplatím, abych viděla, jak hrají. Aby museli ukázat karty a já viděla, s čím tam jdou a na co sázejí. Učím se tak odhadnout, o jaké hráče se jedná a kdo mě přehraje,“ vysvětluje důležitost hráčské strategie Adéla.

S muži se to musí umět

Co se týče toho správného pokerového výrazu, na něm Adéla stále pracuje. „Snažím se tvářit tak, aby nikdo nepoznal, jaké karty mám právě v ruce. Chovat se zkrátka bez emocí. Pokud víte, jak se lidé projevují u špatných nebo dobrých karet, můžete tak klamat tělem. V pokeru je povoleno vše. Mluvit, ptát se a snažit se tak získat jakékoliv soupeřovy reakce,“ říká mladá hráčka, která slavila triumf hned na svém prvním turnaji.

„Uspěla jsem, byla jsem na finálovém stole, a o to více mě to bavilo a chtěla jsem být stále lepší,“ dodává. Dostavila se však i období, kdy se jí nedařilo. Nečekaný výpadek ji nezviklal, po pauze se ke hře úspěšně vrátila. „Nervy hrají v pokeru velkou roli, ale hlavně ze začátku. Když je člověk nervózní, zahazuje karty, které by jinak nezahodil. Pokud to soupeři zjistí, hrají na vás, a to je špatné,“ vysvětluje Adéla.

Pokerové turnaje hrají muži i ženy dohromady, i když žen je podstatně méně, možná čtyři procenta. Neexistují ani věkové kategorie. O ženách se však říká, že dokážou lépe číst řeč těla. A jak si ve světě mužů vede Adéla? „Ženy z mužů více vytáhnou, protože muži jsou ješitní. Někdy stačí pocukrovat jejich ego, a za chvíli víte vše,“ směje se.

Karty jako zaměstnání

Psychologie je u pokeru zkrátka nezbytná. „Jsou hráči agresivní, umírnění i takoví, kteří se nedají zařadit do žádné škatulky. Ti, kteří již dosáhli určité úrovně, však strategii mění. Je to dáno tím, na jaké sedí pozici a proti komu právě hrají. Pokud totiž hrajete dobrý poker, dokážete číst soupeře a umíte si o něm udělat obrázek, potom ani nezáleží na kartách, jaké máte na ruce,“ vysvětluje Adéla. 

A jaké jsou znaky těla, podle kterých můžete nejlépe odhadnout soupeře? „Říká se, že když máte zájem o karty, přikloníte se blíže ke stolu a naopak, když blafujete, tak se odkloníte a třeba si i založíte ruce,“ upřesňuje.

Zatím nejvíce si z jednoho turnaje odnesla kolem dvaceti tisíc, kolik vydělala dohromady, však prozradit nechce. Jisté je, že uvažuje o tom, že se pokerem jednou bude živit. „Musím si nejdříve vytvořit dostatečný finanční základ pro případ, že by přišlo období, kdy by se mi nedařilo. Hráči, kteří se pokeru věnují dlouhodobě a naplno, jsou ale většinou úspěšní. Vybírají si turnaje hlavně podle finančních garancí, a zvládnou i tři, čtyři za týden,“ komentuje svou pokerovou budoucnost Adéla. Nezbývá než jí držet palce!

Adéla o nejslavnějším českém hráči pokeru: Staszko hraje opatrně!

Našeho nejslavnějšího hráče pokeru Martina Staszka (36) zná Adéla osobně, ale při turnaji se s ním ještě nesetkala. „Pokud vím, vyznává spíše konzervativní styl hry, je opatrný a méně blafuje,“ charakterizuje muže, který si nedávno přivezl z prestižního turnaje v Las Vegas rovných 98 milionů korun.

V obraze je i Martin Staszko: „Adéla Pecháčková…ano, to jméno znám, dokážu si ji vybavit, ale ještě nikdy jsem s ní nehrál.“

5 zajímavostí o pokeru

● 1. Před pokerovými hráči o něm není radno mluvit jako o hazardu. Pro ně jde o sport nebo ještě lépe o umění.

● 2. Poker se nehraje pouze v Evropě a v Americe. Stále populárnější je také v Asii. Mezi špičkovými světovými hráči jsou tak Vietnamci, Laosané a Čínani.

● 3. Tahle hra se nemusí hrát ve smokingu, jak se mnozí domnívají. V něm se hraje pouze v luxusních kasinech. Na běžných turnajích hráči hrají v pohodlném oblečení, mnozí mají dokonce na očích tmavé brýle pro snadnější zmatení soupeře.

● 4. O ženy v pokeru není nouze, slavnou hráčkou pokeru je například Annie Duke (46), kterou k hraní přivedl její bratr Howard. Matka čtyř dětí si na své konto díky pokeru připsala už astronomické částky, o kterých se Martinu Staszkovi zatím jen sní.

● 5. O pokeru vznikla celá řada slavných filmů. Nejznámějším jsou Maverick s Melem Gibsonem (55) a Jodie Foster (48), Hráči s Mattem Damonem (42) a také bondovka Casino Royale s Danielem Craigem (44).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.