33 000 lidí cestovalo zamořenými letadly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

33 000 lidí cestovalo zamořenými letadly!

Alexandr Litviněnko
Alexandr Litviněnko (: ČTK)

LONDÝN – Při vyšetřování smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který byl v Londýně otráven radioaktivním poloniem, našla britská policie stopy zvýšené radiace už na 12 místech! A zajímá se i o pět letadel, ve kterých by radiace také mohla být.

Ve dvou už dokonce byla naměřena. Letadla přepravila od té doby na 221 linkách kolem 33 000 cestujících a na jejich obsluze se podílelo kolem 3000 zaměstnanců společnosti! A každý z nich může být radiací zasažen!

Podle odborníků je sice nebezpečí pro veřejnost, včetně cestujících ve zmíněných letadlech, nízké, úplně vyloučit se ale nedá.

Tři z pěti sledovaných letadel patří společnosti British Airways (BA). Čtvrtý letoun je soukromé ruské společnosti Transaero. Totožnost pátého letadla zatím úřady tají. Letadla British Airways často létala do Moskvy, oznámilo ruské ministerstvo dopravy, že na mezinárodních letištích v Rusku se zpřísňují protiradiační bezpečnostní opatření.

Podle British Airways byla ale uvedená letadla použita na linkách i do mnoha evropských měst. Praha mezi nimi ale není, a na Slovensko British Airways nelétají. V posledních třech týdnech létala ale zmíněná letadla např. do Barcelony, Atén, Düsseldorfu, Stockholmu, Varšavy, Frankfurtu nad Mohanem, Istanbulu a Madridu. Aerolinky zřídily pro cestující z příslušných letů zvláštní telefonní linku.

V Londýně včera také začalo koronerovo vyšetřování Litviněnkovy smrti. Koroner, který je zvláštním typem soudce vyšetřujícího úmrtí, nařídil na pátek pitvu. Litviněnko, bývalý důstojník ruských tajných služeb a silný kritik Kremlu, zemřel minulý čtvrtek. Ze svého otrávení obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Ruská vláda označuje za pachatele ruského miliardáře Borise Berezovského, který rovněž žije jako politický uprchlík v Londýně. Ruský tisk zase tvrdí, že Litviněnko s poloniem obchodoval, a proto se stopy po něm našly na jeho těle. Ruští lékaři také ošetřují vážně nemocného bývalého ruského premiéra Jegora Gajdara a nevědí, zda nebyl otráven.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.