Robotické vozítko jménem Curiosity úspěšně přistálo: První foto z Marsu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Robotické vozítko jménem Curiosity úspěšně přistálo: První foto z Marsu!

Curiosity začal svůj dvouletý výzkum.
Curiosity začal svůj dvouletý výzkum. (NASA, ara)

Američané oslavují; včera ráno totiž robotickým vozítkem jménem Curiosity dobyli Mars! Na cestě byl plechový průzkumník skoro tři čtvrtě roku, urazit musel neuvěřitelných 567 milionů kilometrů. V 7.31 našeho času na padáku bezpečně dosedl na povrch rudé planety a jen několik sekund po přistání poslal na Zemi první foto z »výletu«! Zatím černobílé, v příštích dnech ale prý budou snímky i barevné.

Přistávací manévr trval sedm minut a proběhl zcela hladce. Úkolem pojízdného robota Curiosity bude zjistit, jestli na Marsu existují (nebo někdy existovaly) nějaké formy života. Má pátrat zejména po přítomnosti uhlíku, dusíku a kyslíku, což jsou základní stavební prvky života, jak jej na Zemi známe.

A právě v kráteru Gale dle odhadů vědců dříve voda – nezbytný předpoklad vzniku života – přítomna byla... Dnes na povrchu planety v tekuté podobě existovat nemůže, je buď ve formě ledu (průměrná teplota je –56 °C), anebo vodních par (voda se vypařuje vinou nízkého tlaku).

A ještě jeden smysl mise za téměř 52 miliard Kč má. „Razí cestičky pro první obtisky lidských nohou na Marsu!“ uvádí NASA. Let s lidskou posádkou se ale rozhodně neuskuteční před rokem 2030.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.