Zatopené hřbitovy:Hrozí nebezpečí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zatopené hřbitovy:Hrozí nebezpečí!

Hřbitov v Počaplech je nyní zcela pod vodou.
Hřbitov v Počaplech je nyní zcela pod vodou. (: Ján Tropp)

POČAPLY – Nedávno tu šel pohřební průvod. Teď se do Počaplů na Terezínsku dá dostat pouze loďkou.

Není to ale hezký pohled. Z hnědé páchnoucí vody trčí jen horní části náhrobků. Mezi nimi možná plují urny s popelem. Zatopený hřbitov může být velmi nebezpečný!


„Minimálně první rok by bylo lepší zaplavené hřbitovy vůbec nenavštěvovat. U čerstvých hrobů je opatrnost nutná. Rozkladem těla vznikají toxiny a hnilobné bakterie, které se dostávají do vody a na povrch,“
řekl toxikolog Jaroslav Klán.
Mnoho lidí čeká, až voda opadne, aby hroby očistili a upravili. Pokud ale nepoužíjí gumové rukavice a roušku, riskují zdraví! Drobnými rankami na rukou se totiž do těla může dostat infekce, hrozí minimálně různé záněty a průjmy! „Z půdy se můžou uvolňovat spory různých nebezpečných bakterií,“ podotkl toxikolog.
Ještě horší než hroby, kde půda nad mrtvým tělem působí jako filtr, jsou hrobky. „Tady je nebezpečí ještě mnohem větší,“ soudí Klán. A místostarosta Terezína Vít Bureš mu dává za pravdu. „V hrobě se všechno vsákne dolů, ale do rakví uložených v hrobkách může voda natéct a skulinkami zase vytéct,“ řekl Bureš.
Hřbitov v Počaplech bojuje s vodou často, stačí větší množství rychle tajícího sněhu. „Voda zpomaluje tlení těl. Hygienici nám proto doporučili prodloužit dobu, za kterou je možné uložit rakev na stejné místo, na dvacet let. Na hřbitově v Nových Kopystech je to třeba jen deset let,“ poznamenal místostarosta.
Kvůli častým záplavám se tady také už nesmějí budovat nové hrobky. „Doufám, že teď nezemřu. Musel bych se nechal spálit, a to nechci, mám tam rodinnou hrobku,“ podotkl s nadsázkou Bureš.
Hygienici se snaží obavy ze zatopených hřbitovů mírnit. „Lidé, kteří podlehli nebezpečným infekčním nemocem, se nesmějí pohřbívat do země, tam je nutná kremace. Povodňovou vodu navíc nikdo nepije, ani se v ní nemyje. A všichni vědí, že studny se po povodních musejí vyčistit a vydezinfikovat,“ řekla Jaroslava Zelenková z pražské hygienické stanice.Situace v Počaplech je nyní skoro stejná jako před čtyřmi lety. „Jedna urna tehdy po Labi doplula až do Německa,“ řekl místostarosta Terezína Vít Bureš.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.