Sexuální maniak zabil dvě ženy, ale dostal milost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Sexuální maniak zabil dvě ženy, ale dostal milost!

Odsouzený vrah Jiří Ksandr při oslavě svých devětatřicátých narozenin.
Odsouzený vrah Jiří Ksandr při oslavě svých devětatřicátých narozenin. (Aha! - Martin Pekárek)

Leni tomu bylo přesně padesát let, co sexuální maniak a psychopat RNDr. Jiří Ksandr (†60?) zavraždil krátce po rozvodu svou bývalou manželku Věru (†27). Jak vyšetřovatelé později zjistili, na svědomí měl i smrt její matky Marty Vokáčové (†52), kterou stejně jako svoji ženu udusil.

Místo jedné vraždy dvě

Po rozvodu manželů Ksandrových žili bývalí partneři stále ve svém pražském bytě a jejich soužití probíhalo na ostří nože. Právní bitva o jejich teprve čtyřletou dceru Darinku tou dobou gradovala.

Začátkem listopadu roku 1963 sháněl advokát doktorky Věry Ksandrové marně svou klientku, dozvonit se jí nemohla ani její sousedka v domě. Dne 3. 11. otevřeli byt příbuzní a ženu nalezli mrtvou uprostřed pokoje. Ležela na levém boku, kolem hlavy měla omotaný ručník a noční košili, na ústech zakrvácený kapesník. Na těle měla četné podlitiny a modřiny.

Další vyšetření odhalilo, že se ženou měl někdo buď těsně před, nebo po smrti pohlavní styk. V prstech mrtvé byl objeven telegram s textem: „Splnění všech vašich přání přeje Hrdina.“ Kolem těla se válely rozházené tablety léku Dorminal.

Rodinným příslušníkům mrtvé ženy bylo od počátku zřejmé, že Věra nezemřela přirozenou smrtí. Jasno měla po chvíli i dvojice kriminalistických es té doby, kapitán Zahrádka a nadporučík Suvorov, kteří se případu ujali. Všimli si zaschlé krevní stružky, která se táhla od pravého koutku úst mrtvé k jejímu pravému uchu. Důkaz, že tělem někdo po smrti hýbal, byl na světě.

Hlavní podezřelý, tehdy jedenačtyřicetiletý exmanžel zavražděné RNDr. Jiří Ksandr byl zatčen. Zároveň se začala přezkoumávat i smrt Věřiny matky, ke které došlo o dva roky dříve. Nikoho už nepřekvapilo, když vyšlo najevu, že ji Ksandr udusil polštářem. Obviněný se pod tlakem důkazů ke svým hrůzným činům doznal.

„Smrt mé tety Marty Vokáčové v roce 1960 nebyla původně jako vražda vůbec šetřena, evidentně došlo k pochybení příslušníků tehdejší bezpečnosti. Teprve po vraždě mé sestřenice Věry v roce 1962, kdy dostali případ elitní vyšetřovatelé, vyšla pravda najevo,“ vrací se ke smutné kapitole své rodiny bratranec zavražděné Věry Ksandrové Jiří Hruboň.

Vrah s titulem doktora

Chladnokrevný a vysokoškolsky vzdělaný vrah uvedl ve své výpovědi doslova: „Udeřil jsem ji pěstí do obličeje. Štvala mě, že proti mně stále něco měla. Pak jsem jí praštil hlavou o futro. Oba jsme upadli na zem a ona se začala bránit. Jednou rukou ohnutou v lokti jsem jí zmáčkl krk a druhou zakryl ústa a nos. Když upadla do bezvědomí, tak jsem s ní souložil… Pak jsem ji dodělal. Teprve potom jsem ji přenesl do jejího pokoje a upravil její polohu tak, aby byla co nejpřirozenější. Z nosu a úst jí tekla krev a to mi nedělalo dobře.“

Těmito slovy popsal vrah svůj hrůzný čin, kdy zavraždil ženu, se kterou si před lety začal jako její učitel. Tehdy bylo Věře teprve čtrnáct let a on sám měl v té době rodinu. Aby násilná smrt vypadala jako sebevražda, vložil mrtvé do ruky telegram od milence a kolem těla rozházel tablety dorminalu.

Po vraždě odjel Ksandr s dcerou Darinkou na víkend mimo Prahu. Vrátit se chtěl až poté, co mrtvou někdo objeví. Byl přesvědčen, že ho nikdo neodhalí. Narazil však na zkušené kriminalisty a za dvojnásobnou vraždu, ohrožování mravní výchovy mládeže a defraudace skončil ve vězení na 15 let. Za nikdy nevyjasněných okolností však byl po šesti letech propuštěn. Důvod je dodnes zahalen tajemstvím.

„Později jsem dostal z důvěrných zdrojů informaci, že byl vedený v rozvědce, a zřejmě proto ho i pustili. S jakou částí rozvědky spolupracoval, však nevím. Jisté je, že po nějaké době zůstal v zahraničí a někdy v roce 1981 prý zemřel ve Švédsku,“ komentuje nečekané propuštění zvrhlého vraha Jiří Hruboň, jehož rodina adoptovala v roce 1963 Věřinu dceru Darinu.

„Moje matka již byla bohužel těžce nemocná a otec v roce 1967 zemřel. Byli jsme nejbližší příbuzní, mně tenkrát bylo třiadvacet a chtěl jsem chránit rodinu.  Z rafinovaného a nadprůměrně inteligentního psychopata Ksandra jsem však měl obavu,“ dodává muž, jehož adoptivní sestra Darinka později propadla drogové závislosti a s rodinou se již nestýká.

Záhadné propuštění

V roce 1969 byl doktor Jiří Ksandr za záhadných okolností propuštěn a celý proces zrušen.  Zřejmě se cítil i dostatečně očištěn, protože se choval, jako by se nic mimořádného nestalo. Dokonce kontaktoval rodinu své zavražděné manželky. Projevil zájem o chatu a o dceru. „Po jeho propuštění z vězení jsem se s ním setkal jen jednou, v souvislosti s vyrovnáním ohledně chaty, kam si předtím jako učitel vodil děvčátka. Chtěl mi podat ruku, což jsem ostentativně odmítl s tím, že to snad nemyslí vážně. Od té doby jsem ho naštěstí již nikdy neviděl,“ vzpomíná na nepříjemné setkání Jiří Hruboň.

Proč se vrah jeho tety a sestřenice ocitl tak brzy na svobodě, se však nikdy nedozvěděl. „Po důvodu jsem pátral bezvýsledně. Vyšetřovatelé mě však v roce 1969 ubezpečili, že odvedli dobrou práci a že o jeho vině nemůže být pochyb,“ dodává muž, který se s podivným výsledkem předlistopadové spravedlnosti nikdy nesmířil.

Kdo byl vrah Jiří Ksandr

Původně vysokoškolský profesor a především sexuální maniak se zaměřoval na mladá nezkušená děvčátka, která si vodil na chatu, kde je pohlavně zneužíval a znásilňoval. Nejdříve učil na vysoké, potom na střední a nakonec na základní škole. Byl dvakrát ženatý, nadprůměrně inteligentní, výmluvný a dokázal si získat okolí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.