Vzácný úlovek houbaře Lukáše Bartoně nadchl české mykology: Nález po 80 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vzácný úlovek houbaře Lukáše Bartoně nadchl české mykology: Nález po 80 letech!

To je stročkatec kyjovitý neboli kančí zub
To je stročkatec kyjovitý neboli kančí zub (Profimedia.cz, Lukáš Bartoň, burle.blog.cz)

Amatérský houbař Lukáš Bartoň (29) z Prahy strčil do kapsy všechny žijící mykology České republiky! S manželkou Kateřinou se na Šumavě jen tak rozhlíželi po lese, jestli rostou houby. A jak tak Lukáš bloumal mezi stromy, doslova zakopl o fialovou houbu, kterou neuměl přesně zařadit.

Vzal ji tedy s sebou a její fotku dal na internet. Záhy ho začali kontaktovat odborníci: „Pane, nalezl jste neuvěřitelnou raritu – stročkatec kyjovitý, lidově kančí zub!“ Tuhle houbu z českého lesa ještě nikdo nepřinesl, zdokumentována byla jen čtyři místa jejího výskytu na Moravě a na Slovensku. A to ještě před dlouhými 80 roky!

Stročkatec je nejen opravdová rarita, ale i výborná pochoutka. Jen nepatrná hrstka odborníků ví, kde rostou a ještě méně z nich ho jedlo. Chuťově je mnohem lepší než liška nebo pravý hřib. „Věděl jsem, že je to něco liškovitého. I to jako liška vypadá,“ popisuje Lukáš, který se s manželkou v houbách velice vyzná.

Hned jak úlovek zveřejnil na internetu, začali se mu ozývat odborníci a ptali se, kde kančí zub našel. „Domluvili jsme se a na místo společně vyrazili a vše zadokumentovali. Bylo jich tam snad třicet,“ usmívá se Lukáš. Přesné místo, kde je našel, ale veřejně prozradit odmítá. „Dosud byla zadokumentována jen čtyři naleziště, pan Lukáš objevil další dvě, kilometr od sebe vzdálená. Jde o obrovskou senzaci,“ jásá mykolog Václav Burle.

„Opravdu krásného stročkatce jsem měl v rukou naposledy před 15 lety v Tatrách. Našel ho kamarád a nechal mě se s ním vyfotit,“ prozrazuje jiný mykolog Jiří Baier.

Je to houba doopravdy vzácná, a tak se spíše nesbírá. Nechává se na místě, aby se mohla dál šířit výtrusy. „Místa, kde rostou, jsou zdokumentovaná hlavně na Slovensku a na Moravě,“ potvrdil Baier.

Díky Lukášovi nově i v Čechách, na Šumavě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.