Před rokem shořela Petrova bouda: Nová zatím neroste... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Před rokem shořela Petrova bouda: Nová zatím neroste...

K požáru došlo přesně před rokem.
K požáru došlo přesně před rokem. (ČTK – Alexandra Mlejnková, ČTK/Snowy Chalet)

Včera to byl přesně rok, co legendární, 200 let starou, Petrovu boudu na českopolském pomezí nad Špindlerovým Mlýnem zachvátily plameny. Z trojice objektů se tenkrát podařilo zachránit pouze část obvodových stěn a ty od té doby dál chátrají. Na jaře při tání se zbytky budovy prohnal potok! Co z popela vyroste, tuší možná jen Krakonoš...

Ačkoliv vlastník objektu (či přesněji řečeno spáleniště) předložil studii na výstavbu menší turistické boudy, památkáři nesouhlasí a chtějí repliku původní stavby.

 

„Jednání pokračují, podle našeho nejlepšího vědomí nejsme schopni dát kvalifikovaný odhad, kdy by mohlo být o podobě rozhodnuto,“ uvedl Karel Janda ze společnosti Snowy Chalet, která torzo Petrovy boudy vlastní.

A památkáři varují, že zbytky stavby rychle chátrají a drolí se. „Bude potřeba, aby vlastník tyto části zajistil proti sněhu a dešti,“ tvrdí památkáři.

Autor:  rbj

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.