Babské rady: Jak mít trávník jako koberec? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Babské rady: Jak mít trávník jako koberec?

Bez důsledného shrabování listí a posekané trávy nikdy pěkný pažit mít nebudete.
Bez důsledného shrabování listí a posekané trávy nikdy pěkný pažit mít nebudete. (Profimedia.cz)

Krásný golfový trávník není na zahradě vůbec potřeba, úplně by stačilo, kdyby nerostl jako z divokých vajec, nebyl plný plevele, vydřený na hlínu anebo úplně zažloutlý. A aby v trávě nerejdily myši a klíšťata. Pár opravdu jednoduchých rad pomohlo nejen našim babičkám k hustému zelenému koberci bez větších vad.

Sekáme pravidelně, a ne moc nakrátko! Ideální je okolo 5 cm. Ve stínu může být i 6. Poslední sekání potom nejdéle v listopadu.

Máte na svém přírodním koberci sedmikrásky? To značí jediné: potřebuje pohnojit a také provápnit! Hnojiva jsou chemická, ale i přírodní.

Při sekání po dešti pozor na to, aby sekačka místo sekání trávu nevytrhávala.

Žížaly, které provzdušňují půdu a na zahradě jsou vítané, mají rády vůni kávy! Použitou kávovou sedlinu si proto schovávejte a občas s ní posypte trávník. Žížaly přiláká.

Alespoň jednou ročně trávník provzdušněte, jde o tzv. vertikulaci. Speciálními hrabičkami se půda zkypří. Dostane se k ní vzduch i živiny.

Se zaléváním to rozhodně nepřehánějte. Platí, že lépe je méně často (jednou za čtyři až pět dní), ale vydatně! Nikdy nezaléváme v poledním vedru.

Přeslička je sice brána jako plevel, ale ne úplně právem. Její přítomnost zabraňuje vzniku a šíření plísní a houbových chorob. Můžete z ní proto vytvořit skvělý postřik na trávník.

Spadané listí i nesklizená nasekaná tráva trávníku škodí. Fungují totiž jako houby, odvádějí z trávníku vlhkost a poté plesniví!

Zbavte trávu mechu, který ji stresuje. Natáhne do sebe mnoho vody, která pak chybí kořenům trav.

Mech také může značit příliš kyselou půdu, pomůže odvápnění.

Za zažloutlý trávník mohou larvy hmyzu, např. chroustů či kováříků. Jejich přirozenými nepřáteli jsou ježek nebo i krtek.

Při hnojení, pokud to vypadá, že zrovna nezaprší, trávník lehce pokropíme. S hnojením přestaneme od října.

Jak pečovat o trávník na jaře čtěte ZDE

Autor:  aja

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.