Marie omylem zastřelila jedinou ranou manžela i psa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Marie omylem zastřelila jedinou ranou manžela i psa

Fotografie
Fotografie (internal)

Když byli v polovině března roku 1950 policisté přivoláni k údajné sebevraždě, a to manželkou mrtvého, hned věděli, že něco nehraje. Podlaha byla umyta, mrtvé tělo Josefa Jonáše, člena závodní stráže, také... Proč vdova Marie tak rychle uklidila a nezavolala kriminalisty? Aha! přináší další příběh ze zaprášených policejních archivů.

Jonášová vypověděla, že její manžel cvičil jejich psa vlčáka v obraně. Když od něj odhlédla, uslyšela výstřel a nalezla na zemi ležet jak psa, tak manžela.

Pak přivolala společně s tchánem lékaře a po jeho odchodu tělo omyla a oblékla. Soudní pitva ale vzhledem k předpokládané poloze zbraně zjistila, že se muž zabít sám nemohl. Pomohlo ale až ohledání mrtvoly psa, aby Jonášová změnila výpověď!

Zoufalá žena nakonec přiznala, že manžel sice skutečně zvíře cvičil a dal jí pistoli, aby viděl, jak bude pes na jinou osobu se zbraní reagovat. Pak jí řekl, ať na znamení zmáčkne spoušť, že se ozve jen cvaknutí. Jenže se přepočítal…

„Z pistole vyšla rána, kterou byl Jonáš zasažen do levé strany hlavy; klesl zády na příborník a pomalu se po něm sesouval na podlahu, kde pak zůstal ležet naznak,“ píše se v policejním spisu.

Když zaskočená žena zjistila, že manželovi teče krev, ani si nevšimla, že zasáhla zároveň i psa, který byl vedle něho. Až poté, aby unikla trestu, manžela omyla a zvíře zahrabala. Po pravdivé výpovědi byla odsouzena k trestu odnětí svobody na 6 měsíců pro trestný čin usmrcení z nedbalosti.

Znáte okolnosti tohoto příběhu? Nebo jeho aktéry? Napište nám na aha@ahaonline.cz.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.