Nejlepším kuchařem Česka roku 2012 je Rudolf Pospíšil: Vařil i pilotům formule 1! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejlepším kuchařem Česka roku 2012 je Rudolf Pospíšil: Vařil i pilotům formule 1!

Kuchař roku Rudolf Pospíšil.
Kuchař roku Rudolf Pospíšil. (pro Aha! – Petr Podroužek)

Brněnský kuchař Rudolf Pospíšil (38) je jediným českým kuchařem, který kdy vařil i pro elitní stáje formule 1 jako jsou Ferrari či McLaren. Nyní se stal i vítězem československé kuchařské soutěže Primerba Cup 2012.

Zvítězil v konkurenci 103 kuchařů. „Úkolem bylo uvařit za dvě a půl hodiny polévku a teplé hlavní jídlo s přílohou pro šest osob. Každý musel použít co nejvíce regionálních surovin. Chybět nesměl králík na jakýkoliv způsob,“ řekl Aha! Rudolf Pospíšil.

A jak se tedy zadání zhostil? Krémovou polévku uvařil z červené řepy a malin. O svých kvalitách pak porotu přesvědčil králičím hřbetem ve vakuu na kapustovém pyré s glazírovanou šalotkou, raviolkou s králičími játry, topinamburovou pěnou a bylinkovým prachem.

Z vítězného menu

Bryndzovokřenový nok

40 g másla 4 žloutky 50 g strouhanky z toastového chleba 140 g bryndzy sůl pepř muškátový oříšek křen

Máslo utřeme se žloutky, přidáme bryndzu a nastrouhaný křen, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmícháme strouhanku. Necháme cca 30 minut odležet. Poté noky zaváříme do osolené vody a »táhneme« na mírném ohni 10 až 15 minut.

Polévka z malina červené řepy

300 g vařené červené řepy 150 g šalotky 1 deci červeného vína půl litru 33% smetany 0,7 litru kuřecího vývaru 80 g čerstvých malin 40 g zakysané smetany sůl bílý pepř cukr máslo maizena bazalka

Na másle zpěníme šalotku, přidáme nakrájenou červenou řepu. Orestujeme, zalijeme červeným vínem. To když se vyvaří, přidáme kuřecí vývar a smetanu a vaříme cca 15 min. Polévku ochutíme, přidáme maliny a rozmixujeme. Propasírujeme přes jemný cedník, lehce můžeme zahustit maizenou, přidáme malou lžíci studeného másla, napěníme a podáváme s brynzovokřenovým nokem (recept v boxu vlevo).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.