Babské rady: Co se v kuchyni vždycky hodí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Babské rady: Co se v kuchyni vždycky hodí?

Mezi babskými radami najdete třeba tu, jak pracovat s těstem na palačinky.
Mezi babskými radami najdete třeba tu, jak pracovat s těstem na palačinky. (Profimedia.cz)

Výborně, večeře z hrnce je zase po celém sporáku... Pečivo ztvrdlé. Ale to je jedno, sýr na něj už beztak zplesnivěl. A otevřít tu zatracenou sklenici s okurkami se asi bez hrubého násilí nepovede. Že by se člověk ze vzteku uklidnil třeba při obalování květáku, který se rozpadá a mouka se nedostane všude, to se říct nedá. S pomocí šikovných triků a rad babiček a prababiček se hned karta obrací!

Polévka nebo voda z těstovin z hrnce nebude utíkat, když jeho vnitřní horní okraj potřete tukem.

Při rozmrazování chleba nebo jiného pečiva v mikrovlnce dejte na talířek papírový ubrousek. Nasaje přebytečnou vlhkost.

Maso ohřívané v mikrovlnce lehce pokapejte rozpuštěným máslem a ohřívejte nepřikryté.

Zeleninu a další přílohy při ohřívání přikryjte a lehoučce podlejte vodou.

Při obalování hub nebo květáku si ulehčíte spoustu práce, když mouku či strouhanku dáte do sáčku, přihodíte, co zrovna chcete obalit, a třepete.

Při výrově ledu dejte do formiček i kousek ovoce. Tím ohromíte každého hosta!

Ačkoliv se říká, že voda se vaří rychleji, když je osolená, není to pravda! Sůl zvyšuje teplotu bodu varu, ale rozdíl je tak nevýrazný, že to, zda vodu vaříte osolenou nebo ne, nepoznáte.

Při vaření brambor úplně postačí, když dáte tolik vody, že z ní budou růžky brambor koukat. Uvaří se stejně ale ušetříte čas a energii potřebnou k ohřátí vody.

Jak poznáte kvalitní těstoviny? Neměly by mít moučný obal ani viditelné prasklinky.

Otevřít zavařeninu už nebude problém. Stačí do víčka ze shora bouchnout. Druhá možnost je víčko nahřát, třeba hadříkem namočeným v teplé vodě.

Sýr nebo i koláče vydrží pěkně čerstvé a nezplesniví, když je uložíte do vzduchotěsné nádoby s pár kostkami cukru.

Měkký sýr lehce nastrouháte, když ho dáte na půl hodinky do mrazáku a struhadlo lehce potřete olejem.

Kávu skvěle dochutíte medem nebo vanilkovým cukrem.

Nové brambory se budou krásně škrábat, když je napřed namočíte do slané vody. Česnek zase do horké.

Těsto na palačinky už nebudete kapat po celé kuchyni, když ho budete lít na pánev rovnou ze džbánku.

Autor:  aja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.