Podvody internetových obchodů: Jak nepřijít o peníze? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Podvody internetových obchodů: Jak nepřijít o peníze?

S nákupem na internetu se neunáhlete, ať nepřijdete o peníze.
S nákupem na internetu se neunáhlete, ať nepřijdete o peníze. (Profimedia.cz)

Objednat si zboží z tepla domova a nemuset do obchodu? A navíc levněji? Zní to lákavě, ale 492 lidí z Česka, kteří si za dobrý peníz chtěli v internetových bazarech pořídit nový mobilní telefon nebo herní konzole, naletělo. Zaplatili celou částku předem – a nic nedostali.

Včera před olomouckým soudem stanuli tři podvodníci, přišli si na 1 500 000 Kč! Jeden se přiznal, dva další zatloukají i přesto, že vyšlo najevo, že mají na svědomí dalších 300 okradených! Jak nakupovat na internetu bezpečně, abychom nepřišli o těžce vydělané peníze? Držte se tohoto desatera!

1. Nikdy neplaťte předem!

Zboží z internetu si nechávejte posílat na dobírku.

2. Pozor na maxi slevy!

Nikdy neobjednávejte zboží, které je vůči jiným obchodům extrémně levné, může jít o padělky.

3. Mějte virtuální kartu!

Požádejte banku o vystavení speciální karty určené pouze pro platby na internetu. Plaťte jí opět jen ve vyzkoušených obchodech!

4. Zabezpečte si kartu!

Požádejte banku o SMS autorizaci, každou platbu pak zaslaným kódem sami potvrdíte. Nastavte si také týdenní limit pro internetovou útratu.

5. Pojistěte si kartu!

Jistota je jistota a pojištění proti jejímu neoprávněnému použití se vyplatí.

6. Vybírejte obchodníka!

Pokud nakupujete opakovaně, snažte se využívat služeb těch, s nimiž jste byli v minulosti spokojeni.

7. Zboží jen nepoškozené!

Při převzetí zásilky zkontrolujte neporušenost obalu. Porušenou nepřebírejte, sepište protokol s dopravcem a kontaktujte obchodníka.

8. Zboží lze vrátit!

I při nákupu přes internet máte ze zákona právo u většiny zboží od smlouvy odstoupit do 14 dnů od jeho převzetí. Vrátit je musíte nepoužité a nepoškozené.

9. Objednávku vyplňte pečlivě!

Stejně tak i způsob platby. Uschovejte si potvrzení o objednávce.

10. Nechte si poradit!

Hledejte na stránkách obchodu logo APEK či SAOP, nákup je pak bezpečnější. S dotazem se můžete obrátit na Sdružení obrany spotřebitelů (www.spotrebitele.info).

Jak je to s podvodem?

Před soudem v Olomouci se včera z trojice lumpů přiznal jen Tomáš Rybářík, kterého si najali Michal Smékal a Michal Škňouřil jako bílého koně. Na jejich pokyn založil přes 300 inzerátů a u bank nové účty, kam podvedení posílali peníze. Když se podvod provalil, ukrývali ho. A nakonec i věznili.

Rybaříka ostříhali dohola a dali mu nové brýle. Poslední dny na svobodě strávil bez jídla a peněz v lese u Luhačovic. Byl hladový a zmrzlý, v telefonu měl vymazané kontakty na své blízké... Rozsudek padne v září.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.