Babské rady: Jak uchovat zeleninu a ovoce čerstvé!
Salát z čerstvé zeleniny je v letních měsících ideální pochoutkou. Jenže jak zabránit tomu, aby ingredience nezměkly, nescvrkly se, nebo dokonce rovnou nezačaly hnít? Opět pomohou rady našich babiček. Poradí i jak na krájení cibule, abychom při něm neronili slzy.
■ Zeleninu skladujte na tmavém, chladném místě.
■ Citrusy kupujte takové, které mají hladkou, pevnou a nepoškozenou slupku. Ty vysychají nejpomaleji.
■ Mrkev nezbavujte natě a skladujte ji v chladu a tmě. Vydrží déle čerstvá.
■ Pažitka velice rychle ztrácí svěžest. O chvíli déle v lednici vydrží, když ji pečlivě zabalíte do alobalu. A místo řezání ji stříhejte.
■ Ledový salát nebo zelí nechávejte na chladném místě, nesmí ale ani trochu namrznout. Jinak zhořkne.
■ Zvadlou petrželovou nať osvěžíte, když ji rozloženou na talíři pokropíte vodou, přiklopíte dalším talířem a dáte do lednice.
■ Nakrájené citrusy vydrží čerstvé, když je zasypete ledem. Postačí je i na chvíli ponořit do studené vody.
■ Nakrojené jablko ani jiné ovoce nezhnědne, když řez potřete citronovou šťávou.
■ Nakrojený citron oschne pomaleji, když ho položíte na talířek nakrojenou stranou. Zabrání se okysličování, které ničí i vitamin C.
■ Jak nastrouhat citron? Co nejlépe jej omyjte, použijte kartáček! Pak ho vcelku dejte do mrazáku. Až zmrzne, bez loupání ho nastrouhejte – kam si jen vymyslíte: na zeleninový salát, zmrzlinu, do polévky, na špagety, rýži, omáčku, rybu... Jídlu dodá skvělou svěží chuť a vitaminy.
■ Pokud vám stačí jen pár kapek citronové šťávy, nemusíte krájet celý citron. Stačí do něj píchnout vidličkou.
■ Cibuli snadno oloupete, když ji namočíte na deset minut do teplé vody. Slupka se pak nebude lámat.
■ Krájení cibule neobrečíte, když ji zbavenou slupky dáte na chvíli do mrazáku.
■ S agresivní látkou, která se uvolňuje při krájení cibule, si poradí zapálený plamen, například svíčka. Při krájení ale sledujte jen cibuli, ať se neříznete!
■ Z citronu můžeme šťávu vymačkat do formiček na led a udělat si tak praktické kostky do čaje.
■ Citron zlepšuje stravitelnost hub. Trochu ho na ně před tepelnou úpravou nakapejte.