Babské rady: Jak uchovat zeleninu a ovoce čerstvé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Babské rady: Jak uchovat zeleninu a ovoce čerstvé!

Je to až k nevíře, ale naše babičky měly radu snad na všechno...
Je to až k nevíře, ale naše babičky měly radu snad na všechno... (Profimedia.cz)

Salát z čerstvé zeleniny je v letních měsících ideální pochoutkou. Jenže jak zabránit tomu, aby ingredience nezměkly, nescvrkly se, nebo dokonce rovnou nezačaly hnít? Opět pomohou rady našich babiček. Poradí i jak na krájení cibule, abychom při něm neronili slzy.

Zeleninu skladujte na tmavém, chladném místě.

Citrusy kupujte takové, které mají hladkou, pevnou a nepoškozenou slupku. Ty vysychají nejpomaleji.

Mrkev nezbavujte natě a skladujte ji v chladu a tmě. Vydrží déle čerstvá.

Pažitka velice rychle ztrácí svěžest. O chvíli déle v lednici vydrží, když ji pečlivě zabalíte do alobalu. A místo řezání ji stříhejte.

Ledový salát nebo zelí nechávejte na chladném místě, nesmí ale ani trochu namrznout. Jinak zhořkne.

Zvadlou petrželovou nať osvěžíte, když ji rozloženou na talíři pokropíte vodou, přiklopíte dalším talířem a dáte do lednice.

Nakrájené citrusy vydrží čerstvé, když je zasypete ledem. Postačí je i na chvíli ponořit do studené vody.

Nakrojené jablko ani jiné ovoce nezhnědne, když řez potřete citronovou šťávou.

Nakrojený citron oschne pomaleji, když ho položíte na talířek nakrojenou stranou. Zabrání se okysličování, které ničí i vitamin C.

Jak nastrouhat citron? Co nejlépe jej omyjte, použijte kartáček! Pak ho vcelku dejte do mrazáku. Až zmrzne, bez loupání ho nastrouhejte – kam si jen vymyslíte: na zeleninový salát, zmrzlinu, do polévky, na špagety, rýži, omáčku, rybu... Jídlu dodá skvělou svěží chuť a vitaminy.

Pokud vám stačí jen pár kapek citronové šťávy, nemusíte krájet celý citron. Stačí do něj píchnout vidličkou.

Cibuli snadno oloupete, když ji namočíte na deset minut do teplé vody. Slupka se pak nebude lámat.

Krájení cibule neobrečíte, když ji zbavenou slupky dáte na chvíli do mrazáku.

S agresivní látkou, která se uvolňuje při krájení cibule, si poradí zapálený plamen, například svíčka. Při krájení ale sledujte jen cibuli, ať se neříznete!

Z citronu můžeme šťávu vymačkat do formiček na led a udělat si tak praktické kostky do čaje.

Citron zlepšuje stravitelnost hub. Trochu ho na ně před tepelnou úpravou nakapejte.



Autor:  aja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.