Nesmíte jogurty? Nezoufejte... Nakvašte si zeleninu!
Máte problémy se zažíváním, ale nesmíte jogurty? Anebo vám prachobyčejně nechutnají? Vsaďte na kvašenou zeleninu, tzv. pickles! Právě teď je nejideálnější čas naložit si letní mrkev a zelí nebo třeba okurky. V zelenině se vytvoří stejně účinná probiotika (posilují imunitu, působí proti infekci, mají i protirakovinné účinky) jako v kysaných mléčných výrobcích! A na rozdíl od jogurtů jsou v ní i neméně důležitá prebiotika.
CO JSOU PROBIOTIKA?
Živé mikroorganismy, které působí zejména v tlustém střevě, kde snižují přítomnost nežádoucích mikroorganismů. Jak pomáhají?
● Jsou účinné např. proti salmonelám, ale i bakterii Helicobacter pylori (způsobuje žaludeční vředy).
● Pomáhají při zácpě, zánětu střev, syndromu dráždivého tračníku a také jako prevence zánětu močových cest.
● Mění toxiny ve střevech na neškodné látky.
● Mají protinádorový efekt. Lidé, kteří pravidelně jedí kvašené (kysané) potraviny, mívají nižší výskyt rakoviny tlustého střeva.
● Pomáhají snižovat »zlý« cholesterol a vysoký krevní tlak.
● Produkují v těle enzymy a vitaminy skupiny B, které organismus potřebuje pro růst a regeneraci, energii, mozek či nervy.
● Jsou potřebné k produkci vitaminu K2, důležitého pro játra, kosti, srážlivost krve a proti zanášení tepen (kalcifikaci).
● Snižují riziko vzniku atopického ekzému u dětí a omlazují.
A CO JSOU PREBIOTIKA?
Jedná se o nestravitelné složky potravy, které zvyšují počet zdravotně prospěšných mikroorganismů ve střevě. Zajišťují jim výživu.
Kvašené okurky
Litrovou zavařovačku vystelte silně na dně vinnými listy a koprem, napěchujte do ní okurky nakládačky, přidejte lžičku soli a zalijte vlažnou převařenou vodou. Navrch položte patičku chleba. Hrdlo ovažte plátnem a nechte 5 až 7 dní kvasit.