Nesmíte jogurty? Nezoufejte... Nakvašte si zeleninu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nesmíte jogurty? Nezoufejte... Nakvašte si zeleninu!

Kvašené okurky - Litrovou zavařovačku vystelte silně na dně vinnými listy a koprem, napěchujte do ní okurky nakládačky, přidejte lžičku soli a zalijte vlažnou převařenou vodou. Navrch položte patičku chleba. Hrdlo ovažte plátnem a nechte 5 až 7 dní kvasit.
Kvašené okurky - Litrovou zavařovačku vystelte silně na dně vinnými listy a koprem, napěchujte do ní okurky nakládačky, přidejte lžičku soli a zalijte vlažnou převařenou vodou. Navrch položte patičku chleba. Hrdlo ovažte plátnem a nechte 5 až 7 dní kvasit. (Profimedia.cz)

Máte problémy se zažíváním, ale nesmíte jogurty? Anebo vám prachobyčejně nechutnají? Vsaďte na kvašenou zeleninu, tzv. pickles! Právě teď je nejideálnější čas naložit si letní mrkev a zelí nebo třeba okurky. V zelenině se vytvoří stejně účinná probiotika (posilují imunitu, působí proti infekci, mají i protirakovinné účinky) jako v kysaných mléčných výrobcích! A na rozdíl od jogurtů jsou v ní i neméně důležitá prebiotika.

CO JSOU PROBIOTIKA?

Živé mikroorganismy, které působí zejména v tlustém střevě, kde snižují přítomnost nežádoucích mikroorganismů. Jak pomáhají?

● Jsou účinné např. proti salmonelám, ale i bakterii Helicobacter pylori (způsobuje žaludeční vředy).

● Pomáhají při zácpě, zánětu střev, syndromu dráždivého tračníku a také jako prevence zánětu močových cest.

● Mění toxiny ve střevech na neškodné látky.

● Mají protinádorový efekt. Lidé, kteří pravidelně jedí kvašené (kysané) potraviny, mívají nižší výskyt rakoviny tlustého střeva.

● Pomáhají snižovat »zlý« cholesterol a vysoký krevní tlak.

● Produkují v těle enzymy a vitaminy skupiny B, které organismus potřebuje pro růst a regeneraci, energii, mozek či nervy.

● Jsou potřebné k produkci vitaminu K2, důležitého pro játra, kosti, srážlivost krve a proti zanášení tepen (kalcifikaci).

● Snižují riziko vzniku atopického ekzému u dětí a omlazují.

A CO JSOU PREBIOTIKA?

Jedná se o nestravitelné složky potravy, které zvyšují počet zdravotně prospěšných mikroorganismů ve střevě. Zajišťují jim výživu.

Kvašené okurky

Litrovou zavařovačku vystelte silně na dně vinnými listy a koprem, napěchujte do ní okurky nakládačky, přidejte lžičku soli a zalijte vlažnou převařenou vodou. Navrch položte patičku chleba. Hrdlo ovažte plátnem a nechte 5 až 7 dní kvasit.

Autor:  wer

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.