Děsivá smršť u sousedů: Polsko ničilo tornádo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Děsivá smršť u sousedů: Polsko ničilo tornádo!

Polsko ničilo tornádo!
Polsko ničilo tornádo! (EPA, Profimedia.cz, ara)

V Americe jsou na tornáda zvyklí, ale v Polsku znají spíše silné deště nebo povodně. A přece se právě severem Polska v sobotu večer přehnalo tornádo, které ničilo vše, co mu přišlo do cesty. Zůstal po něm jeden mrtvý muž, deset zraněných, zničené domy a strhané elektrické vedení. Škody se teprve sčítají, ale budou obrovské.

Desítky domů byly smrští poškozeny a mnohé bude třeba strhnout, protože nepůjdou opravit. Silný vítr nejvíce zasáhl Pomořanské a KujavskoPomořanské vojvodství. Většina lidí stačila z domů včas uniknout. Smutnou výjimkou byl šedesátiletý muž z vesnice Wicinki, který zemřel pod troskami své chalupy.

„Trvalo to jen krátce, ale všude létaly střešní tašky, plech a kusy betonu,“ říká jeden obyvatel postižené vesnice Barlewice. Do oblasti bylo posláno 300 hasičů, kteří odstraňují trosky a spadlé dráty elektrického vedení. To vše jen několik stovek kilometrů od Česka...

Co je to tornádo?

Jde o silně rotující vítr, který je schopen zvednout až 5 tun těžké předměty. Tornádo může dosáhnout rychlosti až 600 km/h. Nejsilnější tornádo za posledních 20 let  v Česku zasáhlo v červnu 2004 Litovel. Pohybovalo se rychlostí kolem 300 km/h.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.