Mol v kuchyni: Pohroma! Nechte si poradit od našich babiček... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mol v kuchyni: Pohroma! Nechte si poradit od našich babiček...

Moly odpuzuje vůně levandule!
Moly odpuzuje vůně levandule! (Profimedia.cz, ara)

Už zase! Zatímco se kuchyní vesele třepotá další mol, zoufale přemýšlíte, odkud se vzal… Moly nebo jejich pavučinky najdeme v mouce, v oříškách, ve strouhance. Milují i čokoládu, koření, klidně i chilli! Jsou proto skutečnou noční můrou každé hospodyňky.

Dokonce prohryžou i plastový sáček a překvapí nás třeba v i instantní polévce. Jak se proti nim můžeme bránit? V kuchyni se musí s použitím chemie opatrně. Existuje jiná možnost, aby se z nás nestali nedobrovolní chovatelé těchto škůdců? Nechte si poradit od našich babiček...

Moly spolehlivě odežene vůně levandule, čerstvé i sušené!

Někteří moli nemají rádi bobkový list. Dát dva listy do mouky či ve špajzu nechat otevřený sáček s tímto kořením je proto může odpudit.

Odradí je pomerančová nebo citronová kůra, a navíc kredenc také příjemně provoní.

Zavřít vše do skleněných dóz s gumovým těsněním je jednoduché a účinné řešení.

Mouku můžete schovat také do lednice! Tam se vám mol hrnout určitě nebude.

Moli nenávidí vůni mýdla. Pokud bydlíte v paneláku, je dobré ho kousek položit i do stoupaček, kudy často motýlci přilétají od sousedů!

Odhání je i vůně tabáku.

Nemají rádi světlo ani zimu.

Pokud se moli objevují stále, je potřeba vyklidit a pečlivě vymýt špajz, vyhodit všechny sušené potraviny a také koření nebo čaje. Nezbývá než začít nanovo.

Někdy se stane, že si »oblíbeného« motýlka přinesete rovnou z krámu! Proto pozor i na kupovanou mouku, strouhanku nebo koření. Je nejlepší vše dávat do dóz.

Odrazují je i noviny – tiskařská čerň jim nevoní. Stejně tak nemusejí vůni pepře.

Vcelku účinné jsou i lapače z drogerie, vábí samečky. A samičky bez samečků se množit dál nemohou...

Trápí vás moli v kuchyni, krtci a slimáci na zahradě či nevíte jak na skvrny od svíčky na ubrusu či koberci? Stejné trable řešily i naše babičky a prababičky. Byla by škoda na jejich staletími osvědčené rady zapomenout. V seriálu Aha! najdete spousty návodů, které využijete v kuchyni, pří úklidu bytu i na zahradě.

Autor:  aja

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.