Hrozba jménem cukr! Je jako droga... Je i tam, kde ho nečekáte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hrozba jménem cukr! Je jako droga... Je i tam, kde ho nečekáte!

Cukr
Cukr (Profimedia.cz)

Cukr je jako droga. Jen s tím rozdílem, že ho nemusíte kupovat tajně v temných zákoutích. Pijete neslazenou kávu a místo koblih mlsáte müsli? Myslíte si, že se tím vyhýbáte cukru? Omyl! Toto bílé nebezpečí číhá i v potravinách, kde bychom ho vůbec nečekali! Jíme ho s každou pizzou, omáčkou, a dokonce i se slanými lupínky!

Je cukr nebezpečný?

Ročně sní každý z nás v průměru 35 kilo cukru, což je šestkrát více než před 100 lety. Každý lékař vám dnes potvrdí, že nás nadměrné množství cukru pomalu zabíjí. Je stejně nebezpečný jako tabák a konzumace se snadno může vymknout kontrole. Na mozek působí podobně – čím více ho jíte, tím více si ho žádá!

Existuje tedy závislost na cukru?

Závislost na cukru už vědci dokonce dokázali na myších! Několik týdnů je pravidelně krmili cukerným roztokem, a když jim ho odepřeli, po několika dnech se dostavily abstinenční příznaky jako cvakání zubů nebo třas! Po ukončení pokusu začali myším dávat normální stravu – bez následků se experiment neobešel. Myši použité na pokus od té doby jedly více než ostatní.

Můžeme z cukru onemocnět?

Přímým následkem nadměrné konzumace cukru můžou být nemoci jako rakovina, onemocnění srdce nebo chorobná obezita. V současné době je na světě o 30 % více obézních lidí než osob trpících podvýživou. Naše zdraví ale dostává zabrat ještě více: nepřiměřený přísun cukru může způsobit hromadění tuku v játrech, cukrovku, deprese, poruchy spánku a zubní kazy!

Kolik cukru je tedy zdravé jíst?

Podle Světové zdravotní organizace (WHO) bychom měli cukrem krýt maximálně 10 procent denní potřeby energie. Experti doporučují 48 až 60 gramů (16 až 20 kostek) denně pro dospělé, pro děti nejvýše 35 až 48 gramů cukru (12 až 16 kostek). Běžně ovšem sníme dvojnásobek!

 

 

K čemu naše tělo potřebuje cukr?

Sacharidy jsou vedle tuků důležitým zdrojem energie. Oproti tukům se ale vstřebává rychleji. I když se nám to nezdá, většinu energie spotřebuje mozek.

Co vyvolá cukr v našem těle?

Několik minut poté, co sníme něco sladkého, se cukr dostane do krve a spustí produkci velkého množství inzulinu (hormon slinivky břišní). Jeho úkolem je cukr z krve odstranit a rozeslat ho mezi orgány, aby měly pro své fungování dostatek energie. Když tento proces skončí, klesne nám hladina inzulinu, což způsobí dobře známý pocit: jsme neklidní, cítíme hlad, nutně potřebujeme něco sladkého.

Přestože jsme přijali velké množství energie, máme tendenci v tu chvíli jíst více, než skutečně potřebujeme. V tuto chvíli se nadbytečný cukr v těle přeměňuje v tuk a vznikají neoblíbené tukové polštářky. Kromě energie ovšem cukr našemu organismu nedodává nic – žádnou vlákninu, žádné vitaminy, žádné minerály…

Jsou náhradní sladidla škodlivá?

U některých mají vědci podezření, že mohou zvýšit riziko onemocnění rakovinou ledvin či nádory v hlavě. Jedná se zejména o aspartam, který se nachází například ve žvýkačkách, cereáliích, limonádách, různých sladkostech a zákuscích.

Ovoce obsahuje spoustu cukru. Proč je tedy tak zdravé?

Ovoce obsahuje fruktózu, tedy ovocný cukr. Na ten tělo reaguje všeobecně pomaleji. Nedostává se tak rychle z tenkého střeva do krve, hladina cukru v krvi tedy neroste takovým tempem, jako když sníte čokoládovou tyčinku. Ovoce je ovšem zdravé zejména kvůli obsaženým vitaminům.

Autor:  kat

Přečtěte si
kratka
6. 10. 2013 • 13:09

Jakou máte zkušenost s léčením závislosti na cukru pomocí stévie?

vilaamalka
17. 7. 2012 • 11:42

Důležité je si osladit život alespoň cukrem,když už ho máme hořký.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.