Nádražák poslal pět kolegů na smrt! Rychlík je roztrhal na kusy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nádražák poslal pět kolegů na smrt! Rychlík je roztrhal na kusy

Fotografie
Fotografie (internal)

Hrůzostrašný případ hromadného usmrcení drážních dělníků, který otřásl veřejností v říjnu roku 1963 a jenž nemá v historii drážních neštěstí obdoby, je dalším z tragických kriminálních příběhů zapomenutých pod nánosy prachu v policejních archivech. Hrozivé je to, že kolegy poslal na smrt nádražák!

25. října 1963 v 7.39 ráno smetl rychlík projíždějící stanicí Křimice v okrese Plzeňsever pracovní četu dělníků, kteří podbíjeli pražce. Těla čtyř usmrcených byla rozházena po trati v délce 100 metrů od místa, kde pracovali.

Jedna žena byla převezena do nemocnice s těžkými zraněními, těm ale během hodiny podlehla. Z čety devíti zaměstnanců se zachránili jen čtyři, včetně viníka F. O., který těsně před přijíždějícím rychlíkem vyskočil z kolejiště.

Byla to arogance, bezohlednost a nepochopitelná lehkovážnost, s níž nutil vedoucí party F. O. podřízené pracovat na koleji i v době, kdy po vedlejší trati projížděly vlaky. Podle vyšetřovatelů navíc celou četu nechával na koleji až do doby těsně před příjezdem vlaku.

V duchu tehdejších hesel plnil plán a chtěl, aby jeho fotografie visela na nástěnce mezi nejlepšími pracovníky. Za hrubé porušení a zanedbání téměř všech bezpečnostních předpisů a smrt svých kolegů ho ale následně poslal soud na dlouhá léta do kriminálu.

VÝZVA AHA!: Znáte okolnosti tohoto příběhu? Nebo jeho aktéry? Napište nám na aha@ahaonline.cz!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.