Zesnulý europoslanec Jiří Havel: Nezachránila ho ani nová plíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zesnulý europoslanec Jiří Havel: Nezachránila ho ani nová plíce!

Jiří Havel
Jiří Havel (ČTK – M. Doležal)

Ačkoliv se blízcí i kolegové sociálnědemokratického europoslance Jiřího Havla (†54) už nějakou dobu smiřovali s nejhorším, smrt jejich přítele a politika je zasáhla. A to i přesto, že se jeho stav zhoršoval. Kvůli rozedmě plic dokonce nedávno podstoupil i transplantaci plic.

„I když jsme po zprávách z vídeňské nemocnice příliš klidní nebyli, téměř tři měsíce po operaci se jeho stav totiž nezlepšoval, nikdo z nás nečekal, že Jirka zemře,“ řekl europoslanec Richard Falbr (ČSSD).

Transplantace plic je velice náročný chirurgický výkon, během něhož je pacientovi voperována plíce dárce. Lékaři k ní přistupují jen v krajním případě, pokud už vyčerpali jiné možnosti léčby. Havlovu rozedmu s největší pravděpodobností zapříčinily cigarety, byl totiž silným kuřákem. „Se zlozvykem ale už dávno skončil,“ poznamenal Falbr.

Politik, který byl v polovině minulého desetiletí ministrem ve vládě Jiřího Paroubka, zemřel na onkologickém oddělení vídeňské univerzitní nemocnice. V Evropském parlamentu, do něhož byl zvolen v roce 2009, ho nahradí Vojtěch Mynář.

Autor:  ex

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.