Rozmary počasí děsí zahrádkáře: Mohou přijít o úrodu! Jak na plísně... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rozmary počasí děsí zahrádkáře: Mohou přijít o úrodu! Jak na plísně...

Rajčata z vlastní zahrady mají lepší chuť a zpravidla i barvu než ta kupovaná.
Rajčata z vlastní zahrady mají lepší chuť a zpravidla i barvu než ta kupovaná. (Profimedia.cz)

Přívalové lijáky, dusno a vedra na padnutí přecházející místy v neskutečná sucha. To je přímo živná půda pro nejrůznější druhy plísní a jiné škůdce, které z duše nenávidí nejen zemědělci, ale také zahrádkáři. Jak si s nimi poradit?

Rajčata

Jsou velmi citlivá na plísně, zalévejte je na kořeny, nikoliv na listy. Ty udržujte suché, protože na mokrých se plísně snadno množí. Odstraňte spodní listy, které se dotýkají země. Pozor také na brambory, pokud jsou rajčata v jejich blízkosti, mohou od nich plíseň chytit.

ČÍM JE OŠETŘIT: Acrobat, Dithane, Champion, Kuprikol, Previcu.

Brambory

Největší problém je v tom, že každá odrůda na plíseň reaguje jinak. Nutné je odstranění nati, jen aby se podařilo zachránit nějaké hlízy. Napadení hlíz lze omezit vyšší vrstvou půdy nad hlízami a tvarem hrobečků tak, aby srážky nekontaminovaly přímo hlízy a voda odtékala.

ČÍM JE OŠETŘIT: Infinoto, Kocide, Ridomil Gold Pepit, Ortiva, Kuprikol, Champion, Korzar.

Rybíz

Na lístcích rybízu se objevují žlutozelené skvrny, na jejichž spodní straně je bělavý povlak. Postižené listy i větvičky odumírají, usychají a opadávají. Tento druh plísně rybízové roznáší především vítr, proto je dobré pěstovat je na závětrné straně a mít keř dostatečně provzdušněný.

ČÍM JE OŠETŘIT: Omite 570 EW, Dithane M45 v kombinaci s Baycor 25 WP, nebo Discus.

Angrešt

Mezi nejčastější choroby patří plíseň šedá, ta se objevuje na špičkách a okrajích listů. S postupem času se objevují hnědé skvrny, které se rozšiřují na celý list. Dalším škůdcem je houbová choroba americké padlí, kdy se na výhoncích a bobulích objevuje moučnatý povlak. Nutné je použít speciální přípravky.

ČÍM JE OŠETŘIT: Karathane LC, Beaton, Discus, Rubigan 12 EC, Bioan, Biool a Bioton.

Dýně a patyzony

Antraknóza způsobuje kulaté žluté, později světle hnědé skvrny. Dalším problémem jsou mšice, které přenášejí různé virózy. Projevují se stočenými a deformovanými listy se žlutými mapami. Na tuto nemoc bohužel není lék, proto napadené rostliny z porostu odstraňte a spalte.

ČÍM JE OŠETŘIT: Na antraknózu Ridomil Gold Plus, Cymoxanil, Curzate K, Champion 50 WP, Omite 570 EW, Discus.

Okurky

Na starších listech se vytvářejí žlutozelené skvrny, na jejichž okrajích je želatina. Za vlhka je zespodu listů viditelný šedočerný povlak plísně. Je proto dobré skleník větrat (např. 2 hodiny před východem slunce) nebo vést rostliny hezky vzhůru a zajistit jejich vzdušnost.

ČÍM JE OŠETŘIT: Kuprikol 50, Champion 50 WP, Cuproxat SC.

Co jsou fungicidy?

Fungicidy jsou přípravky, které se používají k ničení plísní a hub škodících na rostlinách a látkách organického původu. Doba léčebného účinku jednotlivých přípravků se udává v hodinách, čili přípravek je účinný do daného počtu hodin od počátku infekce.

Přečtěte si
ja01
10. 7. 2012 • 14:25

Dobrý pokus. Má však drobnou chybu. Acrobat MZ má ukončenou registraci a už se neprodává (a není za něj rovnocenná náhrada).

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.