Topolánku, kdo řídí ODS? Ty, nebo šedá eminence Dalík? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Topolánku, kdo řídí ODS? Ty, nebo šedá eminence Dalík?

Mirek Topolánek musí vysvětlit výroky svého tajemníka Marka Dalíka.
Mirek Topolánek musí vysvětlit výroky svého tajemníka Marka Dalíka.

PRAHA – Manipuluje premiérem Mirkem Topolánkem. Stojí za jeho manželskými problémy. Je schopný úplně všeho. To je výčet jen pár věcí, za kterými podle mnohých stojí premiérův tajemník Marek Dalík (30).


Svými výroky o tom, že ODS má domluvenou podporu exposlance ČSSD Michala Pohanky a několika dalších při hlasování o důvěře vládě, občanským demokratům a hlavně Topolánkovi zkomplikovali život. Paroubek totiž od premiéra žádá omluvu a chce kvůli tomu i přerušit jednání s ODS o vládě. Ale kdo vlastně je Marek Dalík. Šedá eminence Topolánka?

Kliknutím zvětšeteDalík se s Topolánkem seznámil v roce 1999. Tehdy ještě neznámému senátorovi nabídl služby PR agentury New Deal Comunnications, kterou spolu- vlastní. Během let se mezi nimi vytvořilo silné pouto. Když si Topolánek kupoval luxusní byt na pražských Hradčanech, Dalík si ho pořídil v tom samém domě také. Ve své firmě zaměstnával i Topolánkovu manželku Pavlu. To, že premiér má ke svému tajemníkovi opravdu blízko, dokazují i policejní odposlechy v kauze Kořistka (Dalík se měl pokusit podplatit poslance US-DEU Zdeňka Kořistku, pozn. redakce), které se dostali na veřejnost. Topolánek si v nich stěžuje, že na ně kauzu navlékl někdo uvnitř ODS, který ho chce odstřelit. „Co mám dělat,“ ptal se bezradně premiér Dalíka. Ten mu navrhl, že odstoupí z funkce. „Ne, s tebou stojím a padám i já,“ řekl mu na to Topolánek.

„Dalík má na Topolánka neskutečný vliv. Nikomu nevěří tak jako jemu. Ví, že Dalík mu hodně pomohl v jeho politické kariéře. Svými kontakty a schopnostmi mu totiž zajistil předsednické křeslo v ODS,“ řekl deníku Aha! zdroj z vedení ODS.

Teď ale Topolánkovi Dalík příliš nepomohl. Deník MF Dnes otiskl článek, ve kterém Dalík tvrdí, že vyjednávání s ČSSD o vládě je jen hra. ODS podle něj už pracuje na získání hlasů pro společnou vládu s lidovci a zelenými. S ně-kterými poslanci ČSSD už je prý dohodnutý. Například s Michalem Pohankou, který nedávno nečekaně vystoupil z ČSSD a několik dní se dokonce ukrýval. „S Pohankou to vypadá dobře. Každopádně podpoří naši vládu. Je to dohodnuté,“ řekl Dalík. Pak tvrdil, že nikdy nic takového neřekl. K jeho smůle ale setkání s ním redaktor MF Dnes natočil skrytou kamerou.

Slova Dalíka naštvala šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který včera prohlásil, že vyjednávacímu týmu strany doporučí přerušit jednání o vládě s občanskými demokraty, dokud se Topolánek a ODS neomluví a nedistancuje od Dalíkova tvrzení o přetahování poslanců. „S Pohankou jsem mluvil, celé to označil za nesmysl,“ řekl Paroubek.

Topolánek zatím neřekl, jestli a případně jak Dalíka za jeho výroky potrestá. Politici ODS si myslí, že by se Topolánek Paroubkovi omlouvat neměl. A co na to Dalík? „Považuji za absurdní, aby se mé soukromé vyjádření stalo předmětem sporu mezi vrcholnými politiky ODS a ČSSD,“ řekl Dalík s tím, že by to pro Paroubka mohla být záminka na odmítnutí čtyřkoaličního projektu. Uvnitř ODS to kvůli Dalíkovi každopádně vře. Například Miroslava Němcová řekla, že by Topolánek měl Dalíka za jeho slova potrestat. „Dalíka už předtím v ODS nikdo nesnášel. Vadí jim, že má příliš velkou moc takový mladý nafoukanec. A teď ještě tohle. Topolánek bude mít grémiu strany co vysvětlovat…,“ řekl zdroj z vedení ODS.


Autor: (tk)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.