Houbaři, pozor na babky: Hrozí z nich rakovina!
Chystáte se o víkendu na houby a už se těšíte, jak si z lesa přinesete košík babek? A budete je sbírat, i když budou trochu plesnivé? Jasně, vždyť se to vykrojí… Známý mykolog Jiří Baier před takovými praktikami důrazně varuje. Koledujete si totiž o rakovinu slinivky, jater nebo střev!
Hřiby žlutomasé neboli babky jsou často napadeny zákeřným nedohubem, což je nižší houba téměř už na hranici plísní. Určitě to dobře znáte. Napadené plodnice jsou deformované a potažené bílým či nažloutlým nebo nazelenalým povlakem, lidově se říká, že jsou plesnivé.
„Konzumace babek, které napadl nedohub, může způsobit rakovinu slinivky nebo zažívacího ústrojí. A to i pokud viditelně postiženou část houby vykrojíte. Já osobně bych se sběru babek vyhnul, pokud je někdo chce sbírat, tak raději ty úplně malinké a zdravé,“ radí Jiří Baier z České mykologické společnosti.
Ten také upozornil na to, že babky je nutné ihned zpracovat a rozhodně nesušit. „Houbaři jsou schopni je nasbírat v pátek, nechat někde zapařit a v pondělí si zadělat na rakovinu. Stačí takové houby sníst jednou, dvakrát a toxiny se v organismu nakumulují,“ varuje Baier.
Kde raději nehoubařit?
Mykolog Baier také varuje před sběrem hub v lesních školkách a jejich okolí. „Je tam půda promořena pesticidy a fungicidy, které ale platí jen na určité druhy hub. Křemenáče naopak škodlivé látky natáhnou do sebe a jejich konzumace je pak opět škodlivá,“ říká.
To samé platí i pro houbaření kolem silnic a skládek.