Výběr z bankomatu u moře? Může vyjít draho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Výběr z bankomatu u moře? Může vyjít draho!

Vyplatí se přemýšlet, u které zahraniční banky vybíráte.
Vyplatí se přemýšlet, u které zahraniční banky vybíráte. (Profimedia.cz)

Balíte už kufry a nemůžete se dočkat, až »prásknete do koní« a zmizíte za hranicemi všedních dnů? Míříteli do ciziny, přemýšlíte, kolik peněz si vyměnit, zda si brát platební kartu. Pravidlo pro nákupy zní: nejvýhodnější je platit kartou. Ale co když je potřeba hotovost? Většinou máme zažito, že výběry z bankomatu jsou šíleně drahé. Jaká je skutečnost. Vyplatí se přibalit kartu a zapamatovat si PIN?

✘ Nejvýhodnější bývají výběry z bankomatů »mateřské« společnosti vaší banky. Jsteli např. klientem České spořitelny, hledejte bankomaty Erste Group. Za výběr zaplatíte místo 125 Kč pouhých 6 Kč (platí pro Rakousko, Slovensko, Chorvatsko, Maďarsko, Srbsko, Ukrajinu, Rumunsko a Moldavsko)!

✘ Vybírejte jen z tzv. debetní karty, kterou vydávají banky k běžnému účtu. Výběr z kreditky přijde na mnohonásobně víc, záleží na konkrétní kreditní kartě!

✘ O výši poplatku za výběr se informujte před odjezdem. Až na výjimky bývají vysoké, proto je vhodné výběry také plánovat. Spočítat si, kolik budete opotřebovat, ať k bankomatu nechodíte obden…

✘ Nezapomeňte si poznamenat telefonní číslo kartového centra vaší banky, v případě ztráty či krádeže karty ji nechte okamžitě zablokovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.