Dovolenkáři z autobusu smrti: Co teď s nimi bude? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dovolenkáři z autobusu smrti: Co teď s nimi bude?

Tito lidé se včera podruhé narodili...
Tito lidé se včera podruhé narodili... (ČTK/AP, ara)

Ozvala se obrovská rána. Místo vytoužené pláže tu najednou byly jen krev, křik, smrt, panika… A houkání sanitek, které do nemocnic rozvážely živé i mrtvé. Jedna z nejtragičtějších nehod českého zájezdového autobusu v sobotu ráno na chorvatské dálnici zmařila život mnoha lidem. Kolem tragédie vyvstává řada otázek, k nimž je třeba hledat odpovědi. Zde jsou ty nejčastější...

Je počet mrtvých turistů konečný?

Snad, kéž by... Tři osoby jsou ale ve vážném stavu v Záhřebu. „Jedno z 13letých dvojčat je v kómatu,“ informovaly včera večer chorvatské zpravodajské servery.

Šlo výhradně o zájezd českých turistů?

V autobuse jely hlavně rodiny, převážně z Brna a okolí, pár lidí ale bylo i z Prahy. „Navzájem jsme se neznali, potkali jsme se v pátek v pět odpoledne na odjezdu,“ řekla jedna z přeživších žen.

Kam půjdou lidé z nemocnic?

CK nikomu dopravu na Makarskou nebo náhradní  ubytování zajišťovat nemusí. „Prakticky všichni přeživší projevili přání jet co nejrychleji domů,“ zvěstoval z místa vevyslanec Karel Kühnl. Logicky ale odmítají nasednout znovu do busu. Česká armáda pro ně ale nejspíš pošle zvláštní letadlo.

Byli cestující pojištěni?

Podle informace od CK si někteří lidí sjednali cestovní pojištění přímo u cestovky. Hodně lidí má také pojištění u platební karty. Další informace CK nemá.

Kam mohou příbuzní a známí turistů volat?

Krizová telefonní linka cestovní kanceláře Adria Atlas je 739 092 299. Kvůli tragédii vznikla speciálně pro příbuzné cestujících i linka psychologické pomoci +420 974 834 788. Jihomoravská policie také vyslala tříčlenný tým svých psychologů přímo do Chorvatska.



Přečtěte si
tajna1509
24. 6. 2012 • 18:11

co na to rict .... uprimnout soustrast pozustalym

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.