Děsivá havárie českého autobusu v Chorvatsku! 8 mrtvých včetně dítěte! Svědectví, které bere dech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Děsivá havárie českého autobusu v Chorvatsku! 8 mrtvých včetně dítěte! Svědectví, které bere dech!

Letecký záběr místa tragédie vyráží dech. Zde našlo smrt osm lidí!
Letecký záběr místa tragédie vyráží dech. Zde našlo smrt osm lidí! (ČTK/AP, Večernji list)

Děsivá tragédie se odehrála na chorvatské dálnici A1 ze Záhřebu do Splitu. Včera v časných ranních hodinách zde poblíž Svetého Roku havaroval český autobus s padesátkou dovolenkářů na palubě. Nejméně osm lidí zemřelo, z toho nejspíš i malá holčička (†7).

Mezi oběťmi je i řidič autobusu, který vše nejspíš zavinil, když za volantem klimbal. Jde o nejhorší havárii autobusu od neštěstí u Nažidel, při němž v březnu 2003 zemřelo 20 lyžařů vracejících se z Alp.

Čeští dovolenkáři, převážně z Brna a okolí, mířili do kempu nedaleko letoviska Baška Voda. Na Makarské riviéře však autobus cestovní kanceláře Adria Atlas vyhlíželi marně...

Kolem čtvrté hodiny ráno těžce havaroval u tunelu Krpani asi 230 kilometrů pod Záhřebem. Co přesně se stalo, vyšetřuje policie, ale jako nejpravděpodobnější se jeví mikrospánek řidiče. „Evidentně usínal už delší dobu. Když jsem ho předjížděl kolem třetí ráno, najednou vybočil a jel do mě. Musel jsem ho protroubit,“ cituje Jutarnji List jednoho z turistů jedoucí po téže trase.

Dvojice řidičů byla z jindřichohradecké firmy JH Bus a oba byli velice zkušení. Jeden z nich už je ale také v Pánu, spolu se sedmičkou pasažérů. Jedna žena a 13letá holčička včera navíc o přežití teprve bojovaly! „Krátce před havárií telefonovali kolegům z druhého autobusu a nikdo si prý na únavu nestěžoval,“ uvedl zdrcený dispečer firmy.

Verzi o mikrospánku nahrává i fakt, že v místě nehody nebyly nalezeny vůbec žádné brzdné stopy! Proto byl náraz tak děsivý! Autobus  povalil robustní mýtnou bránu z ocelových traverz, pak se odrazil od svodidel a převrátil na bok.

Po nehodě musela být dálnice v obou směrech uzavřena, protože trosky autokaru byly rozesety v okolí několika desítek metrů! „Bylo to hrozné, všude krev, zmatek, pláč,“ hlásili svědkové.

„Panika, krev a strach, to je jediné, co si vybavuji. Většina z nás spala,“ řekl jeden z cestujících, který tu hrůzu přestál jen s lehčími šrámy.  Celkem 44 lidí skončilo v nemocnicích, tři těžce raněné vrtulníky transportovaly do Záhřebu. Údajně jde o matku a její dcery-dvojčata (13).

Dechberoucí svědectví přímo z nemocnice, kam sváželi raněné: Maminka s dětmi hledala manžela! Nevěděla, jestli žije...

Když se bývalý policista Luboš Turek (50) rozhodl vyrazit na dovolenou do Chorvatska, rozhodně netušil, že se stane svědkem tak silné lidské tragédie, jako byla dopravní nehoda autobusu u Svetého Roku poblíž Gospiće. 

Jak jste se o nehodě dozvěděl?

„Mířil jsem na pobřeží autem s rodinou na dovolenou. Na dálnici jsem ale v rádiu slyšel několikrát hlášení, že v našem směru došlo k vážné dopravní nehodě českého autobusu. Nezaváhal jsem ani minutu, bylo mi jasné že musím jet na pomoc. Dovedl jsem si představit, jak to tam asi bude vypadat...“

Jak konkrétně jste chtěl pomoct?

„Pracoval jsem čtyři roky na Jadranu jako policista v rámci českochorvatské spolupráce, umím jazyk. Bylo mi jasné, že lidé budou zmatení a že tlumočníků není nikdy dost. S tlumočením jsem měl zkušenosti právě z misí, kdy jsme na Jadranu pomáhali chorvatské policii vysvětlovat českým výletníkům, co se v Chorvatsku smí, a co ne.“

Jak vypadala situace na místě?

„Dorazil jsem do Gospiće do nemocnice, a přestože je to menší zařízení, byli všichni nějakým způsobem buď v péči lékařů, nebo již po ošetření. Samozřejmě tamní nemocnice není kapacitně tak silná, aby zvládla tak velký jednorázový příjem tolika pacientů, takže lidé byli rozstrkaní po různých odděleních, na gynekologii, interně i chirurgii. Ale co jsem viděl, tak o všechny bylo postaráno.“

Jak turisté vypadali?

„Byli zmatení. Spousta jich samozřejmě byla v šoku z toho, co se stalo, ale nejhorší bylo, že rodiny nebo partneři o sobě navzájem nevěděli! Byli zmatení a v šoku, ze kterého se postupně dostávali. Byl jsem svědkem toho, jak maminka se dvěma dětmi po nemocnici zoufale sháněla svého manžela a nevěděla, jestli nehodu vůbec přežil! On shodou okolností také bloudil po nemocnici a zase hledal je. Jejich setkání na chodbě gospićské nemocnice mi málem vehnalo slzy do očí...“

Vyprávěli turisté o tom, co se odehrálo před nehodou?

„Většina z nich spala a shodují se v tom, že je probrala až obrovská rána a skřípění plechů. Autobus se převrátil a po chvíli zastavil. Ihned prý začali zastavovat řidiči, kteří jeli zrovna okolo. Rozbili zadní okna autobusu a začali cestující vytahovat ven.“

Měli lidé nějaké problémy?

„Šlo především o to je uklidnit a pomoci jim zorientovat se v nastalé situaci. Událost v místě řešil i český konzulát a lidem bylo potřeba vysvětlit, co bude následovat. Většina z nich neměla vůbec tušení,  co s nimi bude, na co mají například nárok a co si mohou dovolit.“

Pasažérka Eva Braunová: Všude strašně krve, mrtví...

S dcerami a kamarády obsadila už v Brně zadní pětisedačku a to Evě Braunové nejspíš zachránilo život! Před nemocnicí v Gospići promluvila pro televizi Prima.

Pamatujete si, jak se to stalo?

„My jsme spali, pak jenom strašná rána a slyšela jsem »To ne!«. Když jsem se probudila, už jsme leželi na boku. Mysleli jsme, že šlo jen o náraz, teď v chorvatské televizi jsme ale viděli, že jsme se snad otočili přes střechu.“

Jak jste se dostali ven?

„Byli jsme úplně vzadu na té pětce. Vytáhli jsme holčičky ven, byly pod sedadlem. Někdo rozbil zadní okno a tím jsme vylezli ven. Jen díky tomu, že jsme byli na zadních sedadlech, jsme skoro bez škrábanečku.“

Byli jste se podívat, jak to vypadá vepředu?

„Moc jsme se tam nedívali, protože to bylo hrozný. Všude strašně krve, mrtvých lidí.“

Budete v dovolené pokračovat?

„Známí v Česku nám domluvili odlet, takže s holčičkama odjížíme do Splitu, odkud poletíme do Brna.“

Byly i horší tragédie

Včerejší nehoda nebyla jediná, při které umírali čeští turisté v zahraničí a nesmazatelně se zapíše smutnými čísly do statistiky vážných nehod autobusů.

8. března 2003 - 20 MRTVÝCH

Na silnici E55 nedaleko obce Nažidla na Českokrumlovsku se převrátil patrový autobus. Na místě zemřelo 17 lidí, 2 po převozu do nemocnice a poslední oběť zemřela na následky zranění v roce 2006. Zraněno bylo 34 lidí.

6. července 1995 - 17 MRTVÝCH

Autobus Karosa firmy Modelárna z Nemošic na Pardubicku havaroval u Kolárovic v okrese Žilina. Na místě zemřelo 16 lidí, další člověk zemřel v nemocnici. Zraněno bylo dalších 28 lidí.

2. února 1999 - 10 MRTVÝCH

U obce Středokluky v okrese Praha-západ narazil řidič plně obsazeného autobusu do stojícího nákladního vozu a do osobního auta. Nehodu nepřežilo 10 osob (sedm zemřelo na místě, tři podlehly zraněním v nemocnici) a 27 lidí bylo zraněno.



Autor:  Václav Nekvapil,ajd,Alexandra Vetkovská,ČTK,aja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.