Zapomeňte na předváděcí akce! Nešťastné důchodkyně: Jednali s námi jak se zvířaty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zapomeňte na předváděcí akce! Nešťastné důchodkyně: Jednali s námi jak se zvířaty!

Jaroslava Záleská (vlevo) a Marie Senohrábková, které firma připravila o 25 tisíc korun, nad smlouvami za zboží, které nepotřebují.
Jaroslava Záleská (vlevo) a Marie Senohrábková, které firma připravila o 25 tisíc korun, nad smlouvami za zboží, které nepotřebují. (Aha! – Dan Černovský, ara)

S pocitem bezmoci a o pěkných pár tisíc korun »lehčí« vzpomínají na podzimní výlet důchodkyně Jaroslava Záleská a Marie Senohrábková. Nechaly se nalákat na oběd s dárečkem a výlet do akvária v Hradci Králové. Ten je však stál více než jen únavu z hezky prožitého dne.

Akci pořádala firma z Prahy, součástí výletu měla být předváděčka domácích spotřebičů. „Od počátku začal nátlak. Paní, která se tomu bránila, vyhodili, takže si musela shánět spoj zpět. Chovali se k nám jak ke zvířatům. Pro vulgární výrazy nechodili daleko,“ vypráví paní Záleská.

Pod tlakem nakonec ustoupila. Podepsala smlouvu na nákup kuchyňského robota a nádobí za cenu, která se vyhoupla na 30 tisíc a posléze až na 38 tisíc korun! „Když mi zboží přivezli, nechtěla jsem ho převzít, ale vyhrožovali, že pokud je nezaplatím včas, vyskáče cena s úroky až na 60 tisíc korun,“ popsala žena. Proto opět ustoupila.

Po poradě s právničkou zboží včas vrátila a nejednou firmu oslovila se žádostí o vrácení peněz. Marně. »Obchodníci« telefon už měsíce nezvedají nebo jej hned pokládají, pro jistotu zmizeli i z adresy, kterou uváděli ve firmě. „Zkoušela jsem všechno, už nevím, jak dál, jsem z toho nešťastná,“ dodala Záleská.

Podepsali jste podvodníkům smlouvu? Víme, jak ji můžete vypovědět!

Na předváděcí akci jsem uzavřel smlouvu. Dokdy od ní lze odstoupit?

V případě, že byla smlouva sjednána mimo prostory obvyklé pro podnikání, máte právo od ní odstoupit do 14 dnů bez udání důvodu. Odstoupení musí být písemné a ve lhůtě se musí dostat k prodejci (nestačí, aby bylo až 14. den odesláno). Dodavatel pak musí peníze vrátit do 30 dnů.

Pokud zboží nebylo dodáno, je lhůta pro odstoupení 1 měsíc od uzavření smlouvy.

Dodavatel musí ve smlouvě uvést informaci, že na odstoupení od smlouvy do 14 dnů máte nárok. Neníli tato informace poskytnuta, můžete od smlouvy odstoupit dokonce do 1 roku!

Jak odstoupit od smlouvy?

Nejlépe je poslat odstoupení písemně (viz vzor) ve formě doporučeného dopisu s dodejkou. Potvrzení o odeslání pečlivě uschovejte. V případě potřeby, např. pro soudní spor, to bude důležitý důkaz, že jste postupovali v souladu se zákonem.

Pokud jste si na předváděcí akci ke kupní smlouvě sjednali i smlouvu úvěrovou, odstupte i od ní stejným postupem. Doporučený dopis s dodejkou pošlete i úvěrové společnosti. 

I zboží je nejlepší vracet doporučeně s dodejkou. Opět bude prokazatelné, že jste jej vrátili a zda jej dodavatel převzal. 

Co když firma nereaguje na moje odstoupení od smlouvy a úvěrová společnost po mně chce splátky?

V takovém případě nezbývá než se obrátit na advokátní kancelář a celou věc  řešit soudní cestou. Pokud předložíte všechny doklady o tom, že jste od smlouvy ve stanoveném termínu odstoupili a zboží vrátili, podle dosavadních zkušeností pak soud v naprosté většině rozhodne ve prospěch spotřebitele. 

Chtěl jsem vrátit zboží do dvou týdnů, ale nešlo to, protože jsem prý smlouvu podepsal doma. Jak to?

Podle zákona nemáte právo na vypovězení smlouvy do 14 dnů, pokud jste ji uzavřeli u sebe doma. Toho využívají prodejci  a dávají lidem podepsat prohlášení, že si sjednali domácí návštěvu. 

V minulosti to byl často dodatek ke kupní smlouvě, který byl lidem občas vnucován k podpisu i v případech, kdy smlouvu uzavřeli na předváděcí akci, nikoliv doma!

Poslanci a senátoři ale výjimku zrušili a novela začne platit od 14. června. V případě sjednané návštěvy obchodníka doma budete proto mít také právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů.

Přečtěte si
charlie
14. 6. 2012 • 18:26

Několikrát jsem se zúčastnil těchto předváděcích akcí a zatím jsem domů nic nepřivezl.Když něco nechci a vím proč, tak si to prostě nekupuji,jak jednoduché.Byl jsem pokaždé podroben nátlaku abych si nabízené předražené zboží koupil,ale odolal jsem.Jednou se mně prodejce(po mém vytrvalém odmítání)zeptal proč se tam s*eru,když nic nechci a že mám sedět doma na pr*deli.Informoval jsem ho,že jsem tam na pozvánku od firmy.Od té doby při přesvědčování používám mobil,který položím na stůl a "přesvědčovatele" informuji o tom,že je nastaven na nahrávání.Nátlak při nabízení "výhodného" nákupu je velice krátký a zkusí raději někoho dalšího.

mirkazam
14. 6. 2012 • 16:01

neupozorňovali v televizi na tyto výtečníky, kteří oblbují důchodce. Ale je to pořád dokola, jsou jako stádo ovcí, a pořád jim skáčou na špek...bohužel mají ty svoje akce tak právně ošetřeny, že na ně nikdo nemůže.Jsou to hajzli.

3151958
14. 6. 2012 • 09:52

Opravdu jsou jak supové,moje maminka ,ráda chodila na takové akce,horem dolem sme jí říkali že to sou podvodníci,pak zemřela a já platila a jen sem koukala,nechala se nachytat a poradit od sousedky která neměla peníze a tak máma si zařídila karty,půjčku a pučovala,no samozřejmě že nikdo nic zaplatit sem musela já,

jity
14. 6. 2012 • 09:49

akce zakázat neni řešení, oni si poradí i jinak. Moje matka chodila o holých a ještě špatně. Nikam nejezdila a přijeli si za ní domů a přesvědčovali ji, že vyhrála nádobí, ale jen potřebují od ní zaplatit clo. To bylo asi před 10ti léty. Když je slušně odbyla a nepustila si je domů, tak ještě byli drzí a vyčítali ji, že je bába lakomá, když odmítá výhru, kterou by mohla dát vnoučatům. Nejen, že jim nic nedala, ale ještě je poté hledala policie, byli to podvodníci.

elicha
14. 6. 2012 • 09:34

na jejich psychiku, pomalejší myšlení, nemoc, bezmoc. Stát se to může v tomto věku každému, ví to vaše babička, děda? Kolikrát jste to s nimi řešili, kolikrát jste je vzali na akvárium, hrad, výstavu? Lidé jsou sami a z blbosti, samoty, z touhy koupit příbuzným levný dárek sednou na lep. Není dobré obchodovat s lidskou naivitou. To nejsou obchodníci, ale podvodníci a zasluhují kriminál. Jsem ráda, že se AHA zajímá a informuje. Lepší než šahat lidem do soukromí a kdo ským spal. Bohužel nikdy nevíte, co si takovýhle lidé vynyslí za fígl až bude tato generace stará. Věřte, že se to může stát i vám...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.