Popraskané paty a plíseň? Nebuďte v žabkách pro ostudu! Jak pečovat o nohy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Popraskané paty a plíseň? Nebuďte v žabkách pro ostudu! Jak pečovat o nohy!

Pravidelná péčeo nohy se rozhodně vyplatí.
Pravidelná péčeo nohy se rozhodně vyplatí.  (Profimedia.cz)

Lehké střevíčky, pantoflíčky, žabky – kdo by se netěšil, až si v létě odpočine od uzavřených bot a nechá nohy »dýchat« ve vzdušné a lehké obuvi. Má to jen jeden malý háček. Není nic odpudivějšího než v elegantní botce už na dálku viditelná popraskaná pata se zatvrdlou kůží či zažloutlé nehty. Aha! pro vás vybralo tipy, jak o své nohy pečovat, abyste se za ně nemuseli hanbit, cítili se skvěle a vaše chůze byla elegantní a svěží.

Pravidelná péče

Nohám nejlépe každý den dopřávejte  příjemně teplou vodu s koupelovou solí, mýdlem či vonným olejem. Koupel by měla trvat 5 až 15 minut. Kůži na nohou tak změkčíte. Nohy pak důkladně vysušte.

Dokonalý pocit čistoty získáte masáží chodidel peelingem.

Odumřelou vrchní vrstvu kůže nejlépe odstraníte pemzou nebo pomocí jemného pilníku na chodidla či rašple na zrohovatělou kůži.

Po umytí nohou si chodidla a paty namažte zvláčňujícím krémem či pěnou na nohy nebo měsíčkovou mastí.

Na noc si můžete natáhnout bavlněné ponožky, nohy ještě lépe zregenerují.

Jak na zápach

Nejprve se u lékaře či pedikéra ujistěte, že nepříjemný odér z vašich nohou není důsledkem plísně. Pokud ano, zahajte léčbu, kterou vám odborník doporučí.

Jestliže vaše nohy jsou nepříjemně cítit bez zjevné příčiny, pak je každé ráno ošetřete sprejem proti zápachu. Můžete jím vystříkat i vnitřek vaší obuvi.

V žádném případě nenoste ponožky z umělých vláken a umělohmotnou neprodyšnou obuv, v nichž se nohy více potí.

Rady od babičky

Unavené nohy umyjte. Nastrouhejte okurku, naplňte jí ponožky a navlékněte je. Přes ně dejte suché a zábal nechte několik hodin nebo přes noc působit.

Když vás pálí chodidla, nechte v mrazáku vymrazit dvě prázdné plastové láhve a pak je použijte jako masážní kotouč na chodidla.

Do suchých nohou vtírejte krémy s aloe vera nebo jojobovým olejem. Nic nezkazíte ani krémem na obličej či proti slunci. Zapomeňte na francovku, vysušuje.

Proti pocení je vlažná koupel s dávkou octa. Pomůže i polévková lžíce smetany se dvěma kapkami éterického oleje z tymiánu, levandule, arniky či rozmarýnu.

Praskliny hojí syrovátka a mléko.

Při zanícení zkuste lázeň s černým čajem.

Odřeniny, otlaky a puchýře dobře hojí měsíček a heřmánek.

A ještě jedna dobrá rada

Nikdy nohy nemyjte v lázni s teplotou nižší než 16 °C a vyšší než 35 až 40 °C. Nemyjte je ani před sportem a turistikou. Kůže pak změkne, stane se citlivou na tlak a tvoří se puchýře.

Víte, že...

…chodidlo tvoří 26 kostí, které jsou spojeny 37 klouby?

…součástí nohy je 32 svalů a 1700 nervových zakončení?

…na chodidle najdete asi 90 000 potních žláz, které se starají o udržení teploty a odstranění nečistot?

…každý den obě vaše nohy vyprodukují kolem 2 decilitrů potu?

Přečtěte si
taffi
29. 6. 2017 • 16:54

Nožky pravidelně koupu v horké vodě se solí, krásně to zrelaxuje chodidla a změkčí kůži na nohou. Pak důkladně odstraním odumřelou kůži pemzou a promasíruji kartáčkem a prstami. Mám šikovný pemzo-kartáček od Calypso. A pak už jenom nalakovat a nakrémovat. Nahodit sandály a hurá do světa

hillaarkaa
11. 6. 2012 • 17:06

A kopyta tunky či elis3-syfilis???

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.