Největší mýty o zraku: Kazí televize oči? Skutečně pomáhá mrkev? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Největší mýty o zraku: Kazí televize oči? Skutečně pomáhá mrkev?

Chcete mít jistotu, že máte oči zdravé? Lékaři doporučují absolvovat každoročně preventivní prohlídku na očním.
Chcete mít jistotu, že máte oči zdravé? Lékaři doporučují absolvovat každoročně preventivní prohlídku na očním. (Profimedia.cz)

Zrak je jedním z nejdůležitějších smyslů. Asi 80 % informací o světě vnímáme právě očima. Ztráta či poškození zraku proto znamená obrovské omezení v jakékoli naší činnosti.

„Zapomínat bychom neměli na pestrou stravu a správný životní styl. U psychicky i fyzicky zdravého člověka jsou oči a zrak v dobrém stavu. Velkou roli u očních vad ale hraje dědičnost,“ říká MUDr. Věra Lehká z kladenské oční ordinace. Ta vyvrací i zažité mýty.

Mýtus: Stačí obyčejné sluneční brýle

Pravda: Není až tak důležité, zda jsou skla brýlí tmavá víc či méně. Vždy by měly mít certifikovaný filtr proti škodlivému UV záření. Zapomínat bychom na něj neměli zejména na horách a u moře. UV záření urychluje vznik šedého zákalu!

Mýtus: Hodně mrkve = lepší zrak

Pravda: Chroupání mrkve nás brýlí nezbaví. Pro dobré vidění je potřeba především vitamin A, ale množství, které potřebujeme pro zdravé oči, získáme i z jiných potravin. Konzumace ovoce a zeleniny je však důležitá! Obsahují látky, které brání očním chorobám, např. lutein proti okulární degeneraci.

Mýtus: Dítě ze šilhání vyroste

Pravda: Šilhání samo od sebe nezmizí. U dětí je snazší tuto vadu napravit, zajděte proto s potomkem k očnímu lékaři. Čím dřív, tím líp!

Mýtus: Nošením brýlí oči leniví

Pravda: Nošení brýlí neznamená, že na nich oči začnou být závislé a zrak se bude kazit dál. Bez brýlí se správnými dioptriemi se oči jen rychleji unaví, rozbolí nás hlava.

Mýtus: Čtení v šeru kazí zrak

Pravda: Je lepší si na čtení pěkně posvítit, tím, že to neuděláte, si oči rychle unavíte. Může vás i rozbolet hlava.

Mýtus: Počítač a televize zhoršují zrak

Pravda: Žádná studie nepotvrdila, že by ke zhoršení zraku, potřebě více dioptrií vedlo dlouhé vysedávání u počítače či televize. Oči se ale unavují, a rozbolí nás hlava. Také při sledování obrazovky méně mrkáme, to vede k suchým, podrážděným očím a problémům se zaostřením.

Co očím vadí?

Zakouřené a prašné prostředí.

Klimatizované prostory – způsobují zejména syndrom suchého oka, problém se zaostřením, bolesti hlavy.

Málo pestrá strava – tělu chybí vitaminy a další potřebné látky pro správnou výživu tkání těla, tedy i očí. Urychluje se tím rozvoj očních chorob, zejména věkem podmíněné okulární degenerace, která stojí za vznikem slepoty dospělých.

Velmi škodlivý je pohled do slunce a nepoužívání brýlí s UV filtrem.

Co nám uleví?

Dbejte na správné osvětlení, nejen při čtení.

Při práci u počítače a sledování televize mrkejte.

Dělejte si pravidelné přestávky – po každé hodině nebo dvou si od monitoru na chvíli odpočiňte.

Očím uleví i celkové protažení a uvolnění těla.

Autor:  aja

Přečtěte si
ivannavratil386
15. 5. 2018 • 04:17

Myslím, že to s tou televizí platí hlavně u malých dětí. Já bych například naši malou nerad nechal koukat příliš dlouho na televizi. Ale není to zrovna dvakrát jednoduché, protože od té doby, co jsme přes https://milujemeelektroniku.eu/ vybrali novou LED televizi, tak od ní prakticky nemůže odtrhnout oči.

jazzomil
8. 6. 2012 • 11:06

nikoli okulární,ale makulární degenerace.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.