Nejstarší česká kočka Johanka: Je jí 23 let! Zažila pád komunismu i rozpad Československa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nejstarší česká kočka Johanka: Je jí 23 let! Zažila pád komunismu i rozpad Československa!

I navzdory pokročilému věku má Johanka pořád úspěch u kocourů. Možná je to i díky jejím krásným očím, které hrají všemi barvami.
I navzdory pokročilému věku má Johanka pořád úspěch u kocourů. Možná je to i díky jejím krásným očím, které hrají všemi barvami. (Aha! – Martin Přibyl)

Tak tohle je ona! Dáma, skutečná královna… Oficiálně nejstarší domácí kočka žijící v Čechách! Jmenuje se Johanka a bydlí v rodině Hiekových v Ševětíně u Českých Budějovic. Právě včera oslavila neuvěřitelné třiadvacáté narozeniny. Kočky se přitom dožívají maximálně patnácti let! Rekord je už zapsán v České knize rekordů.

Dlouhověkost má v genech

Tahle micka pamatuje opravdu hodně. Narodila se v roce 1989 ještě v tehdejším Československu, v době, kdy sice skomíral komunismus, ale člověk se stejně bál pustit si pusu na špacír. Na prahu změn. Ale už stihla vnímat, a coby koťátko prožít úchvatné časy euforie.

U televize už jako fešná dorostenka slastně vrněla, když naši fotbalisté v roce 1996 na mistrovství Evropy skončili druzí. Naplno, v nejlepších letech, si vychutnala fenomenální vítězství hokejistů na olympiádě v Naganu v roce 1998. No a pocity štěstí, když skvělá Petra Kvitová v roce 2011 zdvihla nad hlavu vítězný talíř na slavném Wimbledonu, také prožívala, i když moudře a uměřeně kmetskému věku. Byla i u toho, když se dělila republika, přežila dva prezidenty: Gustáva Husáka, Václava Havla. A třetího, Václava Klause, vzhledem ke své kondici, přežije zřejmě alespoň v úřadu.

A co hůř, dočkala se i zkorumpovaného politika Davida Ratha, u kterého se v krabici od bot našlo sedm milionů korun. Jo Johanka by mohla psát paměti. „Má to v genech. Její prababička se dožila čtyřiadvaceti let. Ten chov jsem si přivezla ze severu, konkrétně Šluknovského výběžku, odkud pochází můj manžel,“ říká její majitelka Ilona Hieke.

Kocouři po ní stále šílí!

A teď se držte, přestože je jí už třiadvacet, což je v přepočtu na věk člověka neuvěřitelných 108 let, pořád je velice čiperná. Ač stařenka, na zahradě, kde tráví většinu dne, si hraje se vším, co najde. Ze všeho nejraději má ale míčky. „Vydrží si takhle hrát celý den,“ popisuje paní Ilona. „No a doma si ráda sedne k počítači a kouká na něj. Možná vstřebává informace,“ dodává s úsměvem. A možná jí ani nedošlo, jak je vlastně stará a cítí se psychicky pořád jako mladice.

Navzdory babičkovskému věku se stále líbí kocourům. Dodnes se za ní stahují z širokého okolí. „Já se ani nedivím. Podívejte, jak má nádherné oči. Kočky chovám odmala, ale takové jsem u žádné jiné neviděla. Mají několik barev – žlutou, oranžovou, zelenou, to je prostě unikát,“ říká pyšně žena. „A s kocoury ji to také doteď baví. Chvíli vedle sebe leží, chvíli sedí. A běda, když se k nim přiblíží nějaká cizí kočka, tu pak okamžitě zfackuje,“ směje se majitelka nejstarší české kočky.

Přežila svých 200 koťat

Poslední koťátka měla před pěti lety. Celkem jich na svět přivedla více než dvě stě! „Bohužel všechny své děti přežila. Zbyla už jí jen vnoučata,“ konstatuje paní Ilona. Johanka má opravdu tuhý kořínek, nikdy nebyla ani nemocná. „V životě neměla svrab ani jiná běžná onemocnění, kterými kočky často trpí. Vůbec nic. U veterinářky byla pouze ve svých 13 letech, a to jen kvůli očkování.“ Zranění měla jen jedno a to ještě za něj ani nemohla. Napadl ji pes, prokousl jí krk. „Nakonec jsme tu ránu řepíkem vyléčili. Ale dodnes jí tam zůstaly jizvy.“  Evidentně typ odolné kočky, která má klasicky devět životů…

Spí s paničkou v peřinách

Rekordmanka prožila celý svůj život venku na zahradě. Posledních pět let ale přespává u své paničky v ložnici. „Na noc ji bereme domů, takže se mnou spokojeně chrní v peřinách. Jsou ale dny, kdy se jí dovnitř nechce a zůstane venku. Je to osobnost, do ničeho ji nenutíme,“ svěřuje se paní Ilona.

Nejmilejší pochoutkou jsou pro Johanku paštiky. „Po nich se může utlouct.  Chutnají jí také polívky, syrové maso nebo těstoviny. V poslední době se jí už kvůli věku snažím dávat jen opravdové bašty, třeba smetánečku. No a alespoň jednou za týden mají micky rybičky.“

Johanka je prostě pro paní Ilonu miláček, hotový člen rodiny. Však už také samotné jméno se vybíralo pečlivě. „Když jsme v roce 1986 čekali rodinu, řekli jsme si, že když to bude holčička, bude se jmenovat Johanka. Narodil se nám ale kluk, tak jsem pak takhle pojmenovala koťátko. Už tenkrát mi něco říkalo, že to bude něco výjimečného,“ uzavírá Ilona Hieke.

Fiktivní rozhovor s kočkou: Můj typ? Garfield!

Paní Johanku (23), nejstarší kočku v Česku, jsme požádali o rozhovor. V jejím věku už má co říct a může i lehce bilancovat. Hovořila a mňoukala exkluzivně pro Nedělní Aha!

Johanko, máte chvilku?

„Mňau, no prosím.“

Jak se cítíte na svůj věk?

„Jako v deseti, patnácti. Jsem v nejlepším věku, mňauííí, nevidíte?“ (pružně se protáhla)

Vážně roky nejsou znát?

„To spíš na svých lidech vidím nejlíp, jak to letí. Stárnou. Pobolívají je záda. A jsou na starý kolena sentimentální.“

Jak se to projevuje?

„Pořád by mě škrábali za ušima, hladili, mazlili. A chtějí, abych s nima spala v posteli. Hrůza, hrozně se tam roztahují. Ale jednou za čas to pro ně udělám.“

Jak se udržujete v kondici?

„Honím myši nebo ptáčky.“

Co vás nejvíc pobaví?

„Když myš chytnu a donesu ji na práh. Normálně bych to do huby nevzala, ale postraším aspoň ty svoje lidi. Paní zaječí a uteče a chlap vezme myš na lopatku a hodí do popelnice. Je to taková naše hra.“

Víte, že...?

Kočky žijící divoce se dožívají v průměru tři až pět let, zatímco doma chované kastrované kočky až 15 let.

Guinnessova kniha rekordů uznává jako nejstarší kočku Creme Puff z amerického Texasu, která zemřela v dubnu 2005 ve věku 38 let a 3 měsíců.

Na věk dožití kočky působí mnoho faktorů – její zdraví, výživa i to, jestli chodí ven a vystavuje se tak nebezpečí úrazu.

Podle statistik se kastrovaná zvířata dožívají delšího věku než nekastrovaná, která mají sklon více se toulat?

Kolika let se průměrně dožívají zvířata kolem nás

Andulka – 25 let

Kráva – 15 až 20 let

Ovce – 10 až 12 let

Koza – až 15 let

Pes – 10 až 15 let

Králík – 10 let

Myš – 10 let

Morčata – 6 až 8 let

Slepice – 8 let

Moucha – 1 rok

Včela dělnice – 1 rok



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.