Senioři dnes vládě vzkazují: Nám peníze berete! Sami si rozdáváte miliony! 5 důvodů, proč se jde do ulic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Senioři dnes vládě vzkazují: Nám peníze berete! Sami si rozdáváte miliony! 5 důvodů, proč se jde do ulic!

Důchodci budou dnes v centru Prahy demonstrovat.
Důchodci budou dnes v centru Prahy demonstrovat. (Profimedia.cz)

Vůbec poprvé samostatně budou dnes protestovat důchodci! Dosud se účastnili jen demonstrací, které pořádali jiní. Pohár trpělivosti ale přetekl, a tak se v Praze rozhodli ukázat, že už mají vlády plné zuby! A mají důvod!

Zatímco důchodcům se žije hůř a hůř, politici bohatnou na úplatcích (třeba bývalý hejtman David Rath, ČSSD) nebo beztrestně vyhazují veřejné miliardy oknem (poslanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch a jejich nefunkční zdravotnická knížka IZIP). Tyto peníze poté vládě chybějí například právě na seniory! Podívejte se, co žádají důchodci, kteří dnes vyrážejí do ulic!

1. Nutíte nás žebrat

Poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě klesá. A má to být horší! Pokud se zavedou Kalouskovy, Nečasovy a Drábkovy změny, budou penzisté brát ve srovnání s předlistopadovým důchodem jen 107 procent. Jenže ceny včetně těch za potraviny jsou přitom zásadně odlišné.

Vzkaz šaškům politikům: Snadno se pod podobné zákony podepisuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který si z ministerského platu (minimálně 112 512 korun, náhrady 17 100 korun) může žít jako »prase v žitě«. A co teprve tvář reforem, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), kterému oponenti vyčítají jeho vliv při výběrových řízeních na ministerstvech, na kterých v minulosti působil! Platy politiků by se měly osekat, korupce ohlídat. Peněz by pak bylo dost.

2. Berete nám peníze, přitom zdražujete

Valorizaci, díky níž se každoročně zvyšuje důchod alespoň o pár korun, vláda omezuje. Stát tak chce ušetřit 50 miliard korun. Přitom vše zdražuje.

Vzkaz šaškům politikům: Důchodcům vláda bere, přitom by stačilo, kdyby si lépe hlídala peníze. Například se měla včas vyjádřit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti. Nestihla to, stát tak nemá možnost získat dvanáct miliard korun. V jiném případě zase bylo ministerstvo financí velkorysé při odpouštění miliardových sankcí za zneužité dotace, a to v částce převyšující 30 miliard korun!

3. Nezvládáme platit za bydlení

Nájmy rostou a budou růst. Spousta penzistů neměla na koupi bytů do osobního vlastnictví, takže jsou závislí na libovůli pronajímatele. Penziony pro seniory praskají ve švech.

Vzkaz šaškům politikům: Stačilo by, kdyby se přestaly zneužívat dotace! Jen David Rath (46) měl zmanipulovat výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku za 218 milionu korun. A to zřejmě není všechno. Peníze by se přitom daly použít na nové domovy důchodců.

4. Nechceme žít v bídě, ale myslet i na děti!

Kalouskovy změny v praxi například znamenají, že se měsíčně sníží důchod přibližně o 300 korun při zvyšování DPH, nájmu i cen energií…

Vzkaz šaškům politikům: Zatímco senioři obracejí každou korunu, mezi politiky létají statisíce. Například nedávný soud s Vítem Bártou (VV) ukazoval, že si poslance kupoval »půjčkami«vysokými jako roční důchod. Kauza ProMoPro, ve které má prsty ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), zbytečně spolykala půl miliardy. I to jsou peníze, které by se daly využít lépe.

5. Neměňte penzijní systém tak brzy!

Druhý pilíř penzijní reformy, který má platit od příštího roku, přitlačí lidi k rozhodnutí, u jakého typu fondů budou spořit. Na účty soukromých penzijních společností budou převádět tři procentní body ze sociálního pojištění. Musejí k nim ale přidat ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Vzkaz šaškům politikům: Takovou novinku, v níž se ve smršti reformních zákonů lidi ještě málo orientují, by měla vláda odsunout alespoň o čtyři roky. Do té doby nám ji buď lépe vysvětlí, nebo ji sociální demokraté po volbách změní.

Demonstrovat chce i režisér Krejčík

Demonstrace začne dnes ve 13 hodin na náměstí Jana Palacha. Účast plánují i známější umělci v seniorském věku, přijde třeba režisér Jiří Krejčík (93, Pension pro svobodné pány, Svatba jako řemen, Božská Emma). Demonstranti se pak přesunou k sídlu vlády, tedy ke Strakově akademii, kde chtějí předat své požadavky.

Přečtěte si
dablik350
16. 11. 2012 • 18:05

musim s vami jen souhlasit

alixie
31. 5. 2012 • 10:31

Všichni jsme potencionální důchodci, pokud se dožijeme. To by si měl každý uvědomit. Nepochopím aroganci mladších, kteří v pátek koukají důchodcům do nákupních vozíků a kritizují je, že si kupují třeba lahev vína. Jako kdyby tím, že dosáhnou důchodu se stali chudými - skoro žebráky, bez práva na spokojený a slušný život. Pan Nečas se dal slyšet, že u nás se, jako snad v jediném evropském státě, valorizují důchody. Zapomněl však dodat, že u nás důchůodci odcházejí do důcůhodu s mnohem menším důchodem, než v ostatních evropských zemích, kde důchodci odcházejí do penze se skoro tak velkým důchodem, jaký měli plat. Nicméně důchodcům a tím i sobě, držím palce, ať s námi nezametají jako s nějakým póvlem. Tí co však o tom rozhodují dnes už mají na kontech takové balíky, že se budoucnosti nemusí bát.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.