Andreu meningokok připravil o končetiny: Náhradní nohy! Za 1 320 000 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Andreu meningokok připravil o končetiny: Náhradní nohy! Za 1 320 000 Kč!

Naučit se znovu chodit je obtížnější, než si vůbec umíme představit.
Naučit se znovu chodit je obtížnější, než si vůbec umíme představit. (Aha! – Karel Kopáč)

Andrea Brzobohatá (40) z Brna jako jedna z mála pacientů přežila útok smrtící bakterie meningokoka. Byla v umělém spánku a dýchaly za ni přístroje. Kvůli zákeřné bakterii jí odumřela tkáň poloviny těla a meningokok ji připravil i o nohy. Teď se Andrea znovu učí chodit. Na speciálních protézách za téměř milion a půl korun!

Když se Andrea dostala z nejhorších útrap a bylo jisté, že přežije, věděla, že je odkázaná na vozíček. Do té doby aktivní máma malého Adámka (3) se náhle ocitla v invalidním důchodu. Teď ale Andrea od pojišťovny získala drahé protézy, které jí umožní návrat do běžného života. Jenže naučit se znovu chodit chce pevnou vůli a hodně odvahy.

„Andrea má oboustrannou amputaci ve stehně, a tak nácvik chůze je mnohem těžší než u pacientů, kteří přišli jen o jednu nohu. Unikátní protézy C-Leg, z nichž každá stojí 660 tisíc korun, jí ale časem umožní pohybovat se úplně normálně,“ popsala fyzioterapeutka Hana Kohoutová z pražské Rehabilitační kliniky Malvazinky, kde se jako jediní v Česku specializují na školu chůze pro pacienty, jako je Andrea.

A jak »náhradní nohy« fungují? „Elektronické protézy s umělým kolenním kloubem mají v sobě mikroprocesor. Přes počítač se dá nastavit odporová síla výkopu, takže chůze není prkenná, ale vypadá přirozeně,“ popisuje fyzioterapeutka.

Andrea se na klinice bude na nových protézách učit chodit zhruba měsíc. Potřebuje k nim získat důvěru, aby jednou mohla odhodit i berličky. „Konečně přijdu o vozík a dostanu se úplně všude. A příští rok spolu s Hankou vylezeme na Sněžku,“ věří Andrea, která si teď ze všeho nejvíce přeje být tady pro svého malého synka.

Více o Andree si přečtete na www.andreapomoc.blogspot.com, kde pro ni byla zřízena i charitativní sbírka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.