Zemřela Zita Kabátová, poslední legenda českého filmu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zemřela Zita Kabátová, poslední legenda českého filmu!

Zita Kabátová ukazuje fotografi i svých vnoučat, dobrou náladu neztrácela až do posledních chvil.
Zita Kabátová ukazuje fotografi i svých vnoučat, dobrou náladu neztrácela až do posledních chvil. (Aha! – Martin Hykl, Marek Pátek, Dalibor Puchta, ČTK – Michal Doležal, ČTK – Judita Thomová-Mauerová)

V neděli ráno zemřela v pražské Motole legendární herečka Zita Kabátová. Bylo jí nedožitých 100 let.

Zita Kabátová byla pamětnicí téměř celé historie české kinematografie. Narodila se roku 1913 a prožila vznik Československa i obě světové války. Její dnešní úmrtí potvrdil server iDnes.cz

Největší slávu Kabátová prožila ve 30. a 40. letech minulého století. V roce 2005 utrpěla těžký úraz a až do své smrti zůstala upoutaná na lůžko.

Zita Kabátová má na svém kontě přes šedesát filmových rolí. Poprvé se na filmovém plátně objevila už v roce 1936 ve snímku Světlo jeho očí. Poté šla z role do role a zahrála si s největšími filmovými hvězdami včetně Vlasty Buriana.

Její kariéra ale byla ohrožena po druhé světové válce. Během okupace si totiž pod pseudonymem Maria von Buchlow hrála v německých filmech. V roce 1946 se tak provdala za Jerryho Krále. Komunisté jí ale neumožnili vycestovat za ním do Indie. Tehdy se ocitla na pokraji bídy a živila se kolorováním fotografií.

Po rozvodu na dálku se Kábátová v roce 1956 provdala za olympionika Jiřího Zavřela, s nímž měla krátce po svatbě syna Jiřího. Její druhý manžel ale emigroval a Zita zůstala opět sama.

K herectví se vrátila až po roce 1968, kdy si zahrále ve filmech Hvězda, či Ukradená bitva. Větší role ji režiséři nabídli až po roce 1989. V poslední dekádě svého života zazářila v Zapomenutém světle a Babím létě. Před kamerou se obejvila i na sklonku života. Před třemi lety ji diváci mohli vidět v thrileru Hodinu Nevíš.



Autor:  cam

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.