Velký manuál jak se dostat do správné letní kondice! VYDRŽTE, cíl je na dosah! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velký manuál jak se dostat do správné letní kondice! VYDRŽTE, cíl je na dosah!

Zhubněte do plavek.
Zhubněte do plavek. (Profimedia.cz)

Voda je základ života a současně nezbytná součást hubnutí. Proto nezapomínejte na pravidelné zavlažování organismu. Za pomoci životadárné tekutiny se snáze zbavíte kil navíc, která vám ještě zbývají! Dnes je tu pro vás třetí a poslední díl zásad, rad a tipů, jak zdárně formovat postavičku do plavek…

Vyberte správné tuky

Ne každý tuk způsobuje tloustnutí! Vyměníteli »špatné« tuky za »dobré«, prospějete svému zdraví i postavě. Studie univerzity v Severní Karolíně ukázaly, že tzv. trans mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích přispívají k tloustnutí více než stejné množství olivového oleje nebo tuku z ořechů. Nevhodné jsou i ztužené a nasycené tuky z uzenin, smažených výrobků a polotovarů. Nejlepší jsou rostlinné tuky jako řepkový olej a nenasycené mastné kyseliny z ryb.

Menší talíř, mensí šaty

Sníme všechno, co je na talíři. Bez ohledu na jeho velikost. Své tělo musíme tak trochu oblafnout – jezte z menších talířů, tělo bude mít i tak pocit sytosti (oči se najedí), a porce přitom budou menší.

Olivový olej usměrňuje

Olivový olej krotí naši chuť k jídlu. Stačí si dát trochu před jídlem a přes hormony ve střevech dostane chuťové centrum v mozku signál, že se má krotit.

Pořádně pročistit

Odbourávání tuků je pro orgány velmi náročné. Tělo se k němu uchyluje, jen když si je jisté, že na to mají ledviny, játra a střeva dost síly. Jinak se je snaží uchránit a tuky nerozkládá. Podpořte proto střevní mikroflóru a nezatěžujte vylučovací soustavu tučnými jídly a alkoholem. Pročištění pomůže velké množství vody.

Krok za krokem

Kolo místo auta, schody místo výtahu… Z autobusu vystupte o zastávku dříve a dojděte kus pěšky – skutečně to funguje. Podle berlínských vědců stačí k udržení váhy 10 000 kroků denně, každý krok navíc pomáhá shazovat kila! Nechce se vám počítat kroky? Pořiďte si krokoměr, který vás prý přiměje udělat až o 2000 kroků více.

Nebojte se pálivého

Chilli, kari a paprika obsahují látku kapsaicin, která je dělá tak ostrými. V boji proti kaloriím je to správná volba – pálivá jídla dokonale nastartují metabolismus a vy se začnete potit. Tělo tak spotřebovává více energie.

Ovoce zabíjí kila

Ovoce je nabité vitaminy, díky vláknině nám po něm dlouho vydrží pocit sytosti. Trochu uspokojí i naši chuť na sladké a díky vysokému obsahu vody nemají moc kalorií. Zejména exotické plody pak obsahují enzymy papain a bromelin, které dokonale rozproudí metabolismus. Jedná se například o papáju, ananas a kiwi.

Chce to dostatek pohybu

Pohyb ke shazování kil patří. Provozujeteli každý den jakýkoli aerobní sport alespoň půl hodiny, spotřebovává váš organismus energii ještě několik hodin poté! Představte si své tělo jako troubu – jakmile se zahřeje, hned tak nevychladne. Pokud ho nezačnete okamžitě krmit!

Například 45 minutami běhání spotřebujete 490 kalorií. Budeteli běhat 3krát týdně, za dva měsíce shodíte 1,7 kg. Dalších 1,6 kg můžete shodit plaváním – 30 minut = 140 kalorií, dopřejte si je 2krát týdně! Ještě rychleji půjdou kila dolů na kole. Půlhodinou svižné jízdy spálíte 310 kalorií, za dva měsíce shodíte 2,5 kg. Hodinovou procházkou spotřebujete 200 kalorií a zhubnete 1,6 kg za dva měsíce.

Dodržujte pitný režim

Voda tělu dodává nejen potřebné tekutiny, navíc ho krátkodobě zbavuje pocitu hladu. Pokud tedy držíte dietu a méně jíte, nahrazujte zbytek stravy vodou. Budeteli přijímat méně tekutin, dostaví se pocit hladu. Každou hodinu si dejte sklenici vody – oddálí pocit hladu a pomáhá pročistit ledviny.

Báze místo kyselin

Stres, častá konzumace hotových jídel, nedostatek pohybu, nikotin, alkohol, sladkosti – tohle všechno vyvádí naše tělo z acidobazické rovnováhy (chemické procesy, které řídí metabolismus). Překyselení žaludku v nás vyvolává pocit hladu, máme sklony v takové situaci více jíst a přibírat na váze. Nejlepšími prostředky k odkyselení jsou sport a odpočinek. Rovnováhu lze obnovit pomocí draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a manganu. Všechny jsou obsaženy v zelenině.

TIP: Připravte si bazický nápoj!

Nadrobno nakrájejte 3 brambory, mrkev a 120 g celeru. Vše vložte do hrnce s litrem vody a zahřejte téměř k bodu varu, nechte 15 minut odstát a přisypte špetku cayennského pepře a plátek zázvoru. Nechte ještě 5 minut odstát, poté proceďte. Zeleninu můžete použít například do polévky, vývar vypijte ještě teplý. Po dobu osmi týdnů pijte litr denně.

Autor:  šum,kat

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.