Jaromíra Vegra ceny benzinu netrápí: »Já jezdím na baterku«! 100 km za 25 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jaromíra Vegra ceny benzinu netrápí: »Já jezdím na baterku«! 100 km za 25 Kč!

Se svým vozem ujede na jedno nabití až 500 km, 8. června se v Pelhřimově pokusí tuto metu pokořit.
Se svým vozem ujede na jedno nabití až 500 km, 8. června se v Pelhřimově pokusí tuto metu pokořit. (Aha! – Karel Kopáč)

Přímo za okny svého domu v Sedleci má Jaromír Vegr (60) benzinovou pumpu. Vzrůstajícím cenám benzinu a nafty se jen směje, a to i přesto, že před jeho domem je zaparkováno několik automobilů. Všechny jsou totiž na elektřinu!

Na elektřinu jezdí již třicet let, z toho posledních 11 let výhradně jen a pouze na ní. „O elektromobily se ale zajímám už od konce osmdesátých let,“ prozrazuje svého koníčka Jaromír Vegr, který je také předsedou sdružení elektromobilů. Za tu dobu jich zkonstruoval několik a řadu z nich také provozuje i dnes.

„Je to levné, je to účinné, je to spolehlivé. Provozní náklady se pohybují kolem 25 haléřů na 1 kilometr. U benzinového auta jsme dnes někde u 3 korun. Samotný servis, konstrukce elektromobilu je velmi jednoduchá, a tak odpadají problémy s náplněmi, filtry, výfukem, převodovkou a podobně. Je to ekonomicky velmi výhodné a hlavně ekologické,“ přesvědčuje Vegr.

Dnešní elektromobily se od těch předchozích generací moc neliší, v jednom ale výrazně. „Na trh se konečně dostávají kvalitní baterie. Mám ve voze baterie, na kterých ujedu téměř 500 km. A nabití na 200 km trvá hodinu. Cestovní rychlost je kolem 90 km/hod.,“ říká Vegr.

Pro elektromobily se mu podařilo nadchnout i manželku, která je učitelkou ve 30 km vzdáleném městě. Denně tak ujede 60 km. „Jezdím takto už 9 let a elektroauto mě nikdy nenechalo na holičkách,“ svěřuje se Jana Vegrová, která s vozy svého manžela najela již více než 140 000 kilometrů. Je tak ženou s největším nájezdem elektrokilometrů v republice!

Přečtěte si
jarypadlo
22. 5. 2012 • 19:40

zlaté české ručičky,měl byste si to dobře autorsky ochránit patentním řízením.Pokud nechcete sám vydělat velký prachy,nedarujte je nikomu zadarmo,zloději nápadů jsou všude!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.