Zoufalá Dana (52), máma Sabinky (8): Prosím, dejte mi někdo práci, nebo... Skončím s malou na ulici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zoufalá Dana (52), máma Sabinky (8): Prosím, dejte mi někdo práci, nebo... Skončím s malou na ulici!

Dana se Sabinkou v pokojíčku v azylovém domě.
Dana se Sabinkou v pokojíčku v azylovém domě. (Aha! – Martin Pekárek)

Osud si někdy s člověkem dokáže velmi krutě pohrát. Své o tom ví Dana Motlová (52), která i se svou dcerkou Sabinkou (8) bydlí v azylovém domě v Hradci Králové. Kvůli svému věku nemůže máma holčičky sehnat práci, a navíc jí hrozí, že z přechodného ubytování bude muset pryč. Zoufalá žena neví, kam půjde…

Je to příběh, který může potkat kohokoli z nás. Sabinku paní Dana porodila ve svých 44 letech. Vše vypadalo krásně. Pak ale manžel od Dany odešel k mladší ženě a na dceru ani neplatí alimenty. „Odstěhoval mě s dvěma igelitkami k mé matce a domů si nastěhoval novou ženu,“ vzpomíná na své útrapy Dana.

Vezmu cokoli

Ani u své matky Dana zůstat nemohla. „Sabinka trpí hyperaktivitou a poruchou pozornosti. Prostě to nešlo,“ vypráví žena, jejímž jediným útočištěm se stal azylový dům. Útrapy pokračovaly. „Sháním práci, ale marně. Jsem středoškolačka s maturitou, mám znalosti s obchodem, administrativou, kurz podvojného účetnictví. Když ale zaměstnavatelé zjistili, kolik mi je, byl konec,“ zlobí se Dana, která by vzala zavděk jakoukoli prací. Kvůli péči o dceru však nemůže pracovat na směny. „Sabinka chodí do školy a na odpoledne nebo noc nemám hlídání,“ vysvětluje Dana.

Zabil se jí syn

Je to navíc právě rok, co utrápenou ženu stihla další rána. „Autem vjel pod vlak můj jediný syn Jakub,“ slzí. Bylo mu jen třiadvacet. „Zhroutila jsem se a sedm týdnů strávila na psychiatrii,“ svěřila své těžkosti Dana, která spolu s dcerou musí vyžít jen z dávek v hmotné nouzi.

Čas se krátí…

Zoufalá žena neví, co bude dál, protože pro sebe a dceru potřebuje najít vhodné a levné bydlení. „Všechny azylové domy mají zákonem daný pobyt na jeden rok. Tento azyl mi nabídl pobyt dle mých potřeb, ale nebude dlouho trvat a budu muset najít bydlení. Já bych musela na ubytovnu a Sabinka do dětského domova. A to v žádném případě nechci! Ona je pro mě nejbližší člověk na světě, pro ni žiju. To jen kvůli ní jsem se postavila na nohy po smrti syna,“ zoufá si Dana.

Rada nad zlato

S prosbou o pomoc se dokonce obrátila i na první dámu Livii Klausovou. „Odpověděla mi, že jen neustálým hledáním práce si mohu zajistit svou budoucnost,“ dodává hořce. „Tak moc bych chtěla, aby Sabinka našla klid, skutečný domov a bezpečí. Chtěla bych ji v klidu dovést do dospělosti,“ dodává paní Dana.

Příjmy paní Dany…

  • Přídavek na dítě 610 Kč
  • Hmotná nouze 4860 Kč
  • Doplatek na bydlení 2450 Kč
  • Celkem 7920 Kč měsíčně

…a její výdaje

  • Bydlení v azylovém domě 2790 Kč
  • Na vše ostatní zbývá 5130 Kč
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.