Tady je Rathovo! Věznice, které teď říká domov! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tady je Rathovo! Věznice, které teď říká domov!

Takto vypadá věznice, ve které bude teď Rath nějakou dobu pobývat, zvenku.
Takto vypadá věznice, ve které bude teď Rath nějakou dobu pobývat, zvenku. (Aha! – Martin Přibyl, ČTK, ara)

Zamřížovaná okna, pravidelný denní režim a strava, dostatek spánku, četba, sport, malá stroze vybavená cela, minimálně jednou týdně teplá sprcha, vycházky na dvoře – tak nyní vypadá život Davida Ratha ve Vazební věznici v Litoměřicích.

Jediné, čeho si politik neužije, je volný pohyb a soukromí. Kapacita litoměřické věznice je totiž překročena asi o 17 %, a tak najít tichý osamělý koutek je téměř nemožné. Zato bude obklopen poměrně mladou partou. Průměrný věk zdejšího osazenstva je 34 let.

Do vazby poslal Ratha soud z obavy, že by mohl pokračovat v trestné činnosti, ovlivňovat svědky nebo se vyhýbat trestnímu stíhání. Zadním vchodem za pokřikování ostatních vězňů a štěkotu služebních psů ho přivezla ve středu večer policejní octavia.

A jak v Litoměřicích politika uvítali? K večeři dostal játra s rýží. Té ale předcházela prohlídka. Na tu se musí vězeň svléknout a ukázat bachařům všechno včetně intimních míst, v nichž by mohl něco schovávat.

Pokojíček pana zlodějíčka

V cele má lůžko a skříňku na osobní věci, stolek a židli, sociální zařízení oddělené od zbývajícího prostoru cely neprůhlednou zástěnou. Chybět by nemělo elektrické osvětlení a zvonek, kterým může přivolat dozorce.

Může se fintit!

Žádné tepláky! Rath stejně jako ostatní obvinění může nosit vlastní civil. U politika libujícího si ve fracích a motýlcích to skýtá opravdu humorné možnosti.

„Obvinění mohou ze zákona nosit vlastní oděv, prádlo a obuv, splňujíli podmínky hygienické a estetické a mají zajištěnou pravidelnou obměnu na vlastní náklady,“ objasnila mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová. Ve vězení si ale Rath prát nesmí, a tak mu čisté ošacení musí jednou týdně přinést nebo poslat někdo zvenku.

Každý dopis někdo otevře

Dopisování a schůzek si moc neužije. „Protože jedním z důvodů vazby je, aby neovlivňoval svědky, bude každý dopis, který dostane či napíše, někdo číst,“ řekl Aha! jeden z příslušníků vězeňské služby. Návštěvy budou velmi zredukovány a konaly by se za asistence třetí osoby – nejspíše justičního čekatele, policisty nebo státního zástupce.

Denní režim v lochu

  • 6.00 budíček
  • 6.00 – 6.30 osobní hygiena, úklid
  • 6.30 – 7.30 snídaně
  • 7.45 – 16.00 vycházky
  • 7.30 – 11.00 úklidy, osobní volno
  • 11.00 – 12.00 oběd
  • 13.00 osobní volno 
  • 17.00 – 18.30 večeře
  • 18.30 – 19.00 osobní volno
  • 19.00 – 19.15 prověrka početního stavu
  • 19.00 – 21.00 hygiena, večerní úklid
  • 21.00 večerka

Aha! zjistilo, jak se David Rath má

● Nikdo ho nebude do ničeho nutit. Nemá určený program, kterému by se musel věnovat.

● Má právo na nepřetržitý osmihodinový spánek.

● Bude-li mít potřebu zpytovat svědomí, může si pohovořit se zástupcem některé církve. Ve zdejší kapli si také může číst bibli.

● S obviněnými si může zahrát stolní tenis, který je v litoměřické věznici nejoblíbenějším sportem.

● Může si také číst, malovat, sledovat televizi.

● Jednou týdně si může nakoupit potraviny a věci osobní potřeby.

● Na své náklady si může objednat denní tisk a časopisy.

● Z vězeňské knihovny si může půjčit beletrii, odborné publikace a právní předpisy. Požádat může také o společenské hry.

● Každý den má nárok na minimálně hodinovou procházku na vězeňském dvoře.

● Za slušné chování ho nikdo neodmění, ale za prohřešek může být potrestán.

Včera se také stalo

➤ Všech sedm lidí, kteří byli zadrženi s Rathem, včera Okresní soud v Ústí nad Labem poslal do vazby. Jde o čtyři muže a tři ženy stíhané za podplácení, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

➤ U šesti obviněných je obava, že by mohli ovlivňovat svědky či spoluobviněné a dál páchat trestnou činnost, u jednoho obviněného panuje jen obava z ovlivňování. Byli proto každý umístěn do jiné věznice.

➤ Mezi zadrženými jsou šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec za ODS a její partner Petr Kott. Dále jde o Pavla Drážďanského, šéfa firmy Konstruktiva Branko, která získala předraženou zakázku na rekonstrukci zámku Buštěhrad. Obviněný je i obchodní ředitel firmy, Tomáš Mladý.

➤ Další obviněnou je Ivana Salačová, jednatelka firmy Fisa, která provádí stavební práce ve Středočeském kraji. Poslední známou obviněnou je Lucie Novanská, členka představenstva firmy ML Compet, která taktéž v kraji získávala zakázky.

➤ Totožnost osmého obviněného není známá.

➤ Hlavními »mozky« operace měli být Kott a Pancová, kteří nechali upravit projekt na rekonstrukci buštěhradského zámku tak, aby se cena zvýšila o 46 milionů korun. Rath s tím souhlasil.

➤ Drážďanský pak měl trojici dát provizi 24 milionů korun a první »splátku« ve výši 14 milionů si měli rozpůlit Rath a Pancová. Odtud tedy sedm milionů, které Rath nesl v krabici.

➤ Na projekt rekonstrukce zámku Buštěhrad údajně ještě žádná evropská dotace proplacena nebyla. Není tedy jisté, kde přesně se vzaly peníze pro Ratha.

➤ Rath si přeje i navzdory situaci být na zasedání Sněmovny. Musela by ho ale doprovodit policejní eskorta či vězeňská stráž, navíc by nesměl mluvit kromě výslechu mandátovým a imunitním výborem.

Davd Rath: Více o jeho zatčení a celé kauze čtě ZDE: blesk.cz/david-rath.

Nejlepší vtipy o kauze David Rath na facebooku najdete ZDE



Přečtěte si
mnpv
20. 5. 2012 • 06:01

Njn asi kamarádi, vrána k vráně sedá...Kolem něj slušného člověka nehledejte, je to zbytečné nenajdete.

mnpv
20. 5. 2012 • 05:59

A proč byste se měla o haj.zla bát? On se nebál krást a lhát, tak tam patří. Doufám, že si tam pobude, zmetek hulvátský.

mnpv
20. 5. 2012 • 05:57

aby tam nebyl on dřív, pod tím mostem.

micinka237
18. 5. 2012 • 20:44

přesně tak

gordon
18. 5. 2012 • 17:22

Kdo je Adam Černý, advokát, který zastupuje Davida Ratha? Je to muž, který figuruje téměř ve dvaceti firmách. Některé čerpaly dotace ze Středočeského kraje a Černý je tak v hledáčku policie.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.