Chřestem proti rakovině a impotenci! Jezte chřest, budete »best«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Chřestem proti rakovině a impotenci! Jezte chřest, budete »best«!

Fotografie
Fotografie (internal)

Sezona chřestu právě vrcholí a možná i vy jste se pozastavili nad touto netradiční zeleninou ve vašem obchodě. Pokud nevíte, na co je chřest dobrý, tak vězte, že úplně na všechno. Obsahuje takový mix vitaminů a minerálů, že hravě nahradí několik druhů zeleniny i ovoce najednou!

Proč je chřest tak výjimečný?

Obsahuje velké množství betakarotenu – silného antioxidantu, který je nenahraditelný pro rozvoj zdravého zraku, kůže, obnovu sliznic a je prevencí proti některým typům rakovinného bujení.

Cennými vitaminy, které obsahuje ve velkých množstvích jsou vitamin E a C a vitaminy skupiny B, jako thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H) a niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9).

Ze stopových prvků je v chřestu hojně zastoupen draslík, zinek, fosfor, železo, jód a sodík.

Na co je chřest dobrý?

Chřest je spolu s celerem po mnoho generací považován za účinné přírodní afrodiziakum.

Má podpůrný účinek na krvetvorbu a pomáhá udržet zdravý cévní systém a silné srdce. Také zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem.

Vysoký obsah kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk. To podporuje mentální kondici, zdravý spánek, soustředění a paměť.

Vláknina, kterou chřest obsahuje, prospívá zažívání.

Působí močopudně a pomáhá tělu zbavovat se usazených škodlivin. Příznivé účinky potvrzují lidé trpící kožními problémy, cukrovkou a potížemi spojenými s látkovou výměnou.

Chřest má zanedbatelné množství kalorií, proto je vhodnou stravou při redukční dietě.

Co s ním v kuchyni?

Na trhu existují tři druhy chřestu, bílý, zelený a fialový. Za nejlahodnější se považuje chřest bílý, který má jemnou chuť a silné stonky. Čím je takový stonek tlustší, tím je lepší. Spolu s fialovým chřestem patří do teplé kuchyně, zatímco zelený patří do studené.

Zelený chřest často není potřeba loupat, pokud jsou jeho výhony mladé a křehké, bílý chřest loupeme nejlépe pomocí škrabky na brambory.

Pokud ho chceme uvařit vcelku jako přílohu, doporučuje se ho vkládat do lehce osolené vody svázaný dohromady, což zamezí jeho polámání a rozvaření.

Takto povařený chřest pak můžeme použít pro přípravu dalších pokrmů, vynikající je ovšem i samotný, postrouhaný sýrem nebo přelitý trochou rozpuštěného másla.

Nejčastější chybou je hořkost. Pokud je chřest hořký, je to špatně. Dalším problémem je dřevnatost.

Jak koupit dobrý chřest?

Čerstvý chřest poznáte, když po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu šťáva.

Čerstvý chřest neohnete.

Chřestu se zřekněte, pokud je místo odříznutí oschlé či nahnilé.

Barva stonků musí být svěží, nesmí být nažloutlé.

Špičky výhonků musí být uzavřené.

Tip Aha!

Pokud chřest nespotřebujete ihned po zakoupení, zabalte ho do vlhké utěrky a pamatujte, že v chladničce vydrží asi 4 dny. Chřest můžete i zamrazit, nejdříve ho oloupejte, krátce spařte a zchlaďte v ledové vodě. Na mrazáku pak vydrží i půl roku.

 

Autor:  ajd

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.