V domě hrůzy v pražských Holešovicích opět praská: Další evakuace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V domě hrůzy v pražských Holešovicích opět praská: Další evakuace!

Nájemníci včera dostali od statika na papíře vyjádření, že v domě se dá bydlet. Stavba se prý pohybuje horizontálně v řádech milimetrů.
Nájemníci včera dostali od statika na papíře vyjádření, že v domě se dá bydlet. Stavba se prý pohybuje horizontálně v řádech milimetrů. (Aha! – Martin Přibyl, Václav Nekvapil)

Jako ve zlém snu si musí připadat majitelé bytů v luxusní čtvrti Prague Marina v pražských Holešovicích. Půlku soboty strávili na chodníku před barákem a třásli se, jestli náhodou nepřijdou o střechu nad hlavou. Necelé dva týdny poté, co se u jejich domu ohnuly ocelové vzpěrné tyče, které pomáhají stavbu držet, začaly se totiž ze zdí opět ozývat zlověstné rány. Proto byli opět evakuováni.

Obyvatelé domu včera ráno zburcovali hasiče. „Lidé si stěžovali na rány, které jsou sice slyšet už asi týden, ale nyní byla jejich frekvence mnohem vyšší. Praskání se ozývalo asi čtyřikrát za hodinu, zatímco dříve jednou až dvakrát za den. Proto došlo na evakuaci,“ prohlásil Petr Novotný z advokátní kanceláře, která vlastníky zastupuje.

Evakuace byla ukončena kolem poledne a lidé se začali pozvolna a s nechutí do svých bytů vracet. Těžko říct, jestli se jim ulevilo. Statik nicméně na místě prohlásil, že žádné nebezpečí nehrozí.

„Když je teplo, tak se materiál roztahuje, a když je zima, tak se zase smršťuje. Zvuky proto můžou souviset se změnou teplot,“ prohlásil na místě statik Václav Kučera z Technického a zkušebního ústavu stavebního. Nájemníci chystají žalobu pro poškození majetku.

Rány a praskliny

„Slyšeli jsme hrozné rány. Bylo to třeba jednou do hodiny. Jenže dnes už se to ozývalo co pár minut. Máme trhliny na zdech, praskliny na kachlíkách,“ řekl jeden z nájemníků, který si nepřál být jmenován.

Evakuovali je již podruhé!

Nájemníci pětipatrového domu zažili evakuaci už na konci dubna kvůli podezření, že dům má poškozenou statiku. Metrostav pak zajistil dům podpěrnými sloupy a počátkem května v něm už lidé opět bydleli. Nejsou však spokojeni s řešením dubnové havárie a někteří údajně zvažují, že budou byty reklamovat a žádat peníze zpět.

Bydlí tu i řada celebrit!

Je to jedna z nejlepších adres v Praze, na místě 110 let starého holešovického přístavu tu vyrostl projekt Prague Marina s více než tisícovkou drahých bytů a kanceláří. Není proto překvapením, že si v těchto místech pořídila byt řada vlivných lidí. Z herců je to napří. Karel Heřmánek (64), jeho sousedem je podnikatel s loděmi Radek Mašín či syn muzikálového producenta Oldřicha Lichtenberga (49). Restauraci tady provozuje i Topolánkova pravá ruka, lobbista Marek Dalík (37).



Přečtěte si
yarda
14. 5. 2012 • 18:58

že bydlíš o jedno poschodí níž? Panelák nesnes´ mejdan, snad to pochopíš. Zde Alfons, haló...

mirkazam
13. 5. 2012 • 15:50

to se někdo parádně napakoval...Pcha, luxusní byty

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.