Kdo neplatí u lékaře? Senioři, osiřelé děti a devianti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kdo neplatí u lékaře? Senioři, osiřelé děti a devianti!

 (Profimedia.cz)

Čtyři roky po zavedení nepopulárních regulačních poplatků u lékaře řada lidí neví, zda nepatří do některé ze skupin, kterých se netýkají. Víte, zda musíte u doktora opravdu platit?

„Hradit je nemusí lidé, kteří pobírají dávky hmotné nouze, senioři v domovech důchodců nebo třeba pacienti v nemocnicích na izolaci,“ uvedl pár příkladů Jiří Rod, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na seznamu jsou ale také sexuální devianti, kterým soud přikázal ochranou léčbu!

Poplatky neplatí lidé, kteří...

…mají potvrzení o hmotné nouzi (nesmí být starší než 30 dnů).

…si hradí léčení z vlastních prostředků, třeba z komerčního pojištění.

…mají zdravotní pojištění, z něhož jsou poskytovány pobytové sociální služby v domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech pro seniory, domovech se zvláštním režimem či ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče, pokud by jim po úhradě za ubytování a stravu zůstalo méně než 800 Kč. Případně pokud nemají žádný příjem.

…jsou pacienty při léčbě infekčního onemocnění, jemuž se musí povinně podrobit, při nařízené izolaci v nemocnici nebo při karanténních opatřeních.

…při ochranném léčení nařízeném soudem a při výkonu zabezpečovací detence.

Děti, které...

…jsou v dětských domovech, ve školských zařízeních pro výkon ústavní či ochranné výchovy nebo jsou umístěny k výkonu ústavní výchovy v domovech pro osoby se zdravotním postižením.

…byly umístěny rozhodnutím soudu v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc nebo svěřené rozhodnutím soudu do pěstounské péče.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.