DĚTSKÉ PASY? Obrňte se trpělivostí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

DĚTSKÉ PASY? Obrňte se trpělivostí!

Snad ho hned neztratím!
Snad ho hned neztratím! (Aha! – Petr Novotný, Profimedia.cz)

Křik a pláč dětí, nervózní rodiče… Ne, nejsme v čekárně v nemocnici, ale na mladoboleslavském magistrátu. Přestože úřední hodiny začínají v osm, maminky s malými dětmi přicházejí již před sedmou ráno.

Od 26. června totiž pozbývají platnost všechny záznamy o dětech v občanských průkazech či pasech rodičů a prckové musejí mít vlastní cestovní doklad! Je tedy nejvyšší čas jim o něj před dovolenou zažádat…

Ani brzký příchod na kterýkoli úřad v Česku není zárukou, že pas dostanete. Pořadová čísla mohou být rozebrána, případně může stávkovat váš potomek. Nejsložitější je totiž focení. Miminka se rodičům často nepodaří ani vzbudit, na pasové fotce ale musí mít otevřené oči. Dvouleté děti bývají zase velmi fixované na rodiče a odmítají ke kameře otočit hlavu…

„Je to náročné nejenom pro rodiče. S dětmi je to složitá práce, většinou se při focení v kabinkách bojí,“ říká Zuzana Sluková, vedoucí oddělení matriky a evidence obyvatel mladoboleslavského ý j magistrátu.

Knotkovi: Den dovolené a zameškané vyučování

Rodina Knotkových měla také obavy, že jdou do fronty na pasy pro děti už pozdě. „Museli jsme si vzít dovolenou, děti zameškaly vyučování ve škole, prostě ztracený celý den,“ říká hlava rodiny Martin Knotek (37). „I když dětský pas stojí stovku, tak když si to spočítáte dohromady se všemi náklady, je nakonec několikanásobně dražší než pořízení pasu pro dospělého... Žádné zvýhodnění v tom nevidím,“ povzdechl si.

Markéta Balonová: Jsme tady potřetí...

Markéta Balonová (41) s dcerkou Emou (2) byla ve frontě potřetí a doufala, že tentokrát naposledy. „Už dvakrát jsem to čekání musela vzdát. Pak jsem nás zkusila objednat i telefonicky, pořadník je ale naplněn až do konce června! Vzhledem k tomu, že chceme jet na dovolenou už v červnu, nemělo to smysl. Tak jsme si přivstaly, ale jak se zdá, asi málo. Musíme si to prostě vysedět…,“ povzdechla si, zatímco Ema na jejím klíně svačila.

Marie Hořejší: Musíme to zvládnout

Maminka Marie Hořejší (40) se syny Honzíkem (6) a Adamem (4) byli na magistrátu mezi prvními. „Doufám, že když jsme přišli tak brzo, tak to bude odbytý během dneška,“ přála si.

DŮLEŽITÉ!

Od 27. června mohou děti cestovat do zahraničí – a to i po zemích Evropské unie – jen s vlastním cestovním dokladem! V zemích EU i dětem stačí občanský průkaz, o který si od začátku roku mohou zažádat i děti mladší 15 let.

Kam je třeba pas?

Projedete na občanku (bez kontroly na hranicích): Belgie, Litva, Portugalsko, Lotyšsko, Rakousko, Dánsko, Lucembursko, Řecko, Estonsko, Maďarsko, Slovensko, Finsko, Malta, Slovinsko, Francie, Německo, Španělsko, Island, Nizozemsko, Švédsko, Itálie, Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Polsko, Chorvatsko (pozor, pouze »nové« občanky, se strojově čitelnými údaji!).

Projedete na občanku (kontrola na hranicích): Bulharsko, Irsko, Kypr, Velká Británie a Severní Irsko.

Potřebujete pas: Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Gruzie, Moldavsko, Monako, San Marino, Srbsko, Černá Hora, Makedonie, Turecko, Ukrajina, Vatikán (mimo Evropu mj. Tunisko, USA*, Mexiko).

Potřebujete pas a víza: Rusko, Arménie, Ázerbájdžán a Bělorusko (mimo Evropu mj. Egypt, Spojené arabské emiráty, Thajsko, Dominikánská republika, Kuba).

* nutno vyplnit registrační formulář ESTA.

Kolik zaplatíte?

50 Kč stojí vydání pasu pro děti do 5 let se strojově čitelnými biometrickými údaji. Jeho platnost je 1 rok. Doklad úřad vystaví do 30 dnů.

100 Kč stojí vydání pasu pro děti starší 5 a mladší 15 let se strojově čitelnými biometrickými údaji. Jeho platnost je 5 let. Doklad úřad vystaví do 30 dnů.

600 Kč stojí vydání pasu pro osoby starší 15 let se strojově čitelnými biometrickými údaji. Jeho platnost je 10 let.

1000 Kč stojí vydání dětského pasu v poloviční lhůtě, tedy 15 dnů. Úředníci připouštějí, že někdy lze i tuto dobu zkrátit. Pas ale bude platný jen půl roku!

1500 Kč stojí vydání pasu pro starší 15 let v poloviční lhůtě, tedy 15 dnů. Úředníci připouštějí, že někdy lze i tuto dobu zkrátit. Pas ale bude platný jen půl roku!

K žádosti o pas musí rodič přinést rodný list dítěte a svůj občanský průkaz, fotografii dítěte pořídí přímo na úřadě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.