Co letos frčí v českých cukrárnách? Dort, který chutná i očím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Co letos frčí v českých cukrárnách? Dort, který chutná i očím!

V malé cukrárničce paní Valérie ročně spotřebují na lákavé dobroty přes 1200 kg cukru a více než 3000 litrů šlehačky.
V malé cukrárničce paní Valérie ročně spotřebují na lákavé dobroty přes 1200 kg cukru a více než 3000 litrů šlehačky. (Aha! – Martin Pekárek)

Rakviček, věnečků nebo špiček se už každý z nás namlsal dost. Avšak doba žádá své a vývoj uhání vpřed i v cukrárně. Ano, ani dortíky a zákusky modernizace rozhodně neminula. Jaké jsou netradiční trendy?

Podívali jsme se do jedné cukrárny nedaleko Českých Budějovic, kde na zajímavých tvarech a lehké nadýchané chuti založila svou pověst Valérie Eliášková Moková.

Konec máslových dortů

Dávno nejsou v módě těžké máslové dorty. Komu by se dnes chtělo počítat kalorie a nad výsledným číslem omdlévat? Mistři cukráři si dnes zakládají na lehkých kombinacích s příchutí tajemna. „Lidi láká třeba kaštanový dort s mákem. Nikdo totiž netuší, jak chutná kaštanové pyré. Trochu připomíná dobu Vánoc a chuť pečených kaštanů. Ovšem s mákem je to mnohem lepší,“vysvětluje jihočeská cukrářská kouzelnice Valérie Eliášková.

»Vytuněné« dortíky

Proč bychom nezhřešili? Dorty už nejsou kalorické bomby a my se přece také občas hýbeme a mlsání kompenzujeme sportem. Italové nebo Francouzi si dopřejí dortík s kávou každý den, a tak se u nich Češi začali učit. „Kvalitní suroviny u nás stále chybí. Naštěstí funguje evropský trh a já si ovocné pyré bez přidaného cukru dovezu z Francie, vynikající čokoládu z Belgie a čerstvé ovoce do náplní z Rakouska.“ Zákazníci si oblíbili exotické příchutě, jako je mango, kokos s malinami, čerstvé fíky nebo piniové oříšky. I když jsou kvalitnější suroviny dražší, za výjimečný požitek si lidé rádi připlatí.

Hitem jsou jedlé vážky

Přemýšlíte o dortíku babičce k narozeninám? Zapomeňte na kytičky z marcipánu a řekněte si o jedlé vážky z takzvaného plastického cukru. „Je to absolutní hit letošního léta. Jedlé vážky nebo jiný hmyz dort úžasně oživí,“ vypráví nadšeně paní Valérie. S plastickým cukrem dokážou šikovní cukráři kouzla. Můžete ho barvit a tvarovat podle fantazie. Bohužel je zapotřebí speciální hořák a polotovar v podobě cukrových plátků. Valérie si třeba vymodelovala orchidej na svatební dort.

Valérie Eliášková Moková

Vystudovala marketing a management na španělské univerzitě v Barceloně. Před čtyřmi lety se ale rozhodla převzít rodinnou cukrárnu ve Velešíně. V největším náporu zvládá malá cukrárnička ve dvou lidech kromě bezpočtu zákusků a běžných dortů až 6 půlmetrových svatebních dortů týdně. Valerie je samouk a pro inspiraci a nové trendy si jezdí hlavně do Itálie, Belgie, Francie nebo Rakouska.

Svatební dort přesně na míru

Ze všech dortů si cukráři nejvíc dávají záležet na tom svatebním. Dnes už se řeší takové detaily, aby barevně ladil s kyticí a s nevěstinými šaty, a často dokonce i s místem hostiny (v zámeckém prostředí se pompézní zdobení vyjímá lépe, než v myslivně). Nechcete být letos pozadu, ale naopak se na svatbě pochlubit trendy dortem roku 2012? Nevěsty, které letos chystáte svatbu, čtěte pečlivě:

✤ Netradiční tvar Kulaté dorty i tvary čtverce. Obzvlášť efektní je střídavá kombinace obou tvarů. Po honosném zdobení se snoubenci vracejí opět k jednoduchosti. Místo krému nebo marcipánu se dort »oštukuje« jogurtovou polevou, která svými »varhánky« připomíná nahozenou hrubou fasádu. Prim hraje svěží jogurtová chuť jak na povrchu, tak i uvnitř.

✤ Dort jako peříčko Konec těžkých máslových dortů. K jaru a létu se hodí ovoce – počínaje jahodami, malinami, ostružinami až po fíky, mango nebo papáju. Plody se smíchají pouze s jogurtem a výborná náplň je hotová.

✤ Pryč s figurkami Postavičkám ženicha a nevěsty odzvonilo. Originální zdobení – například čokoládové trubičky z bílé nebo mléčné čokolády nebo originální čokoládové lupínky ozdobí dezert nápaditě a stylověji.

✤ Mlsání bez výčitek Lehké dortíky s ovocným pyré vaší linii rozhodně neublíží. V jogurtové variantě se začaly vyrábět i svatební rolády nebo podkovy. Velmi žádané jsou i sladké svatební jednohubky, kterých díky velikosti nakonec spořádáte víc, než jste sami chtěli.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.