Vybydlená obec Vrbice: Vesnice hrůzy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vybydlená obec Vrbice: Vesnice hrůzy!

Letecký snímek obce Vrbice.
Letecký snímek obce Vrbice. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Praha. Město luxusu, krásných historických budov a památek. Jenže pozor. Stačí od ní popojet pouhých osmdesát kilometrů směrem na Rakovník, kde narazíte na vesničku Vrbice a budete si myslet, že jste přijeli na místo natáčení nového válečného filmu.

Vybydlené, rozpadlé domy bez oken, probořené střechy, nikde ani živáčka… Bohužel, nejedná se o žádný filmový trhák, tohle je skutečnost!

Vesničko má, středisková…

Při pohledu na zdevastovanou a vybydlenou vesnici Vrbice na Rakovnicku to bude znít jako science fiction, ale ještě ve 30. letech minulého století tady pulzoval život. Do místní školy docházelo až šedesát dětí, o přízeň zákazníků se přetahovaly hned tři obchody, nechyběla hospoda, vesele tu klapal mlýn, mistr kovář koval koně pro širý kraj, plné ruce práce měl obuvník a trafika byla jedním z míst společenského setkávání.

A teď se držte, během léta se obec pravidelně stávala doslova rájem turistů. Rybníček na návsi byl totiž plovárnou s kabinkami a bufetem, za lázeňskou náladou se sem sjížděli lidé z širokého okolí.

Cihly jim padají na hlavu

Vraťme se ale zpátky do smutné reality. Co dnes »zdobí« střed vesnice, připomíná snímky z toho nejděsivějšího válečného filmu. Pusto, prázdno, jako by se tudy prohnali apokalyptičtí rytíři. Škola bez střechy, okna katolického kostela jsou vytlučená, hospodským sálem se mezi rozpadlými zdmi prohání meluzína. Další stavení vypadají jako po náletech. Kdo by tu bydlel?

Z kdysi původních sto padesáti obyvatel jich tu dnes žije pouhých 25. Ostatní domy jsou zničené ruiny, pouhé hromady cihel. Rovná dvacítka stavení je na prodej za symbolické ceny v řádech sta tisíců. „Až vymře naše generace, obávám se, že Vrbice zmizí ze světa úplně a nikdo už tady bydlet nebude,“ povzdechla si paní Květa, která už v obci žije více než čtyřicet let. „Je to tady navíc dost nebezpečné. Když zafouká i lehký vítr, padají tady omítky a zdi. Ještě štěstí, že to nikoho nezabilo,“ dodala žena.

Místní táhnou za jeden provaz

Že by s manželem vzala nohy na ramena a odstěhovala se pryč, o tom ale neuvažuje. „To víte, že mi vadí, jak to tady vypadá. Ale my jsme už do našeho domku vrazili tolik peněz, že by nám to nikdo nezaplatil. Navíc jsme tady zvyklí. A řeknu vám, je to stejně strašná škoda. Vrbice jsou umístěné na krásném místě, kdyby se ty baráky opravily, byla by to nádherná malebná vesnička,“ uvedla paní Květa.

Místní si poradili i s tím, že v obci nic není, a nemají se tak ani kde vídat. „Se ženskýma máme pravidelně dýchánky. Řešíme to tak, že se sejdeme vždycky u jedné z nás. Lidé jsou tady fajn.“

Budoucnost je nadále děsivá

K vylidnění Vrbic došlo postupně. „Razantní úbytek obyvatel nastal po válce, a všechno to po revoluci dovršil pád zemědělského podniku, který zbankrotoval a dostal se do minusu. Zaměstnával většinu obyvatel a vlastnil spoustu těch budov,“ prozradil Ivan Fides, starosta Hořoviček, pod které Vrbice patří. „Dnes je to dobré tak pro televizi k nafilmování válečných filmů,“ dodal trpce starosta.

Před časem se situaci snažil zachránit Památkový ústav, který chtěl Vrbice zapsat na seznam kulturních památek, ale ani to nakonec nedopadlo. „Jediná šance je, že se tu postaví plánovaná dálnice a ty budovy se využijí k podnikání. Jinou cestu nevidím. Copak o to, ta stavení nejsou drahá, ale renovace by stála majlant. Navíc lidé se sem nehrnou z dalšího důvodu, chybí jim tu služby. Je to zkrátka začarovaný kruh,“ pokrčil rameny Fides.



Autor:  David Laštovka

Přečtěte si
mazd
6. 5. 2012 • 16:01

je víc,obecní byty k dispozici,ale nikdo tam nejde.Do práce moc daleko a téměř žádné služby.Škoda kostelů a jiných památek...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.