Astma - Iveta Dolečková: Noc na dýchacím přístroji! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Astma - Iveta Dolečková: Noc na dýchacím přístroji!

Fotografie
Fotografie (internal)

Iveta Dolečková (24) z Prahy se rok co rok od jara až do podzimu trápí s astmatem. Kvůli onemocnění jí dokonce šlo i o život. Dostala těžký astmatický záchvat a na dýchacím přístroji strávila celou noc!

Iveta se od šesti let léčí s alergií a při běžných testech, které podstupovala každého půl roku, jí zjistili i astma. Největší problémy má mladá žena právě teď, kdy je jaro v plném proudu.

„V tomto období je to hodně těžké, hlavně když přijde bouřka. Stále musím užívat léky a používat inhalátory. Jeden denně, druhý při akutních potížích. Párkrát jsem s astmatickým záchvatem skončila v nemocnici, protože inhalátory vůbec nepomohly,“ vysvětlila Iveta.

Jednou dostala mladá žena tak silný záchvat, že musela být převezena do nemocnice rychlou záchrankou. „Tam jsem strávila celou noc na dýchacím přístroji,“ vzpomíná na nepříjemné okamžiky Iveta.

Mladé astmatičce velmi vadí cigaretový kouř a prach. Pravidelné uklízení je proto na denním pořádku. „Každý den se u nás musí utírat prach a luxovat, a to po celém dni stráveném v práci nebo ve škole a večer ještě po tréninku je hodně unavující,“ říká Iveta.

Ačkoli ji onemocnění trápí už dlouhé roky, snaží se žít jako každá jiná mladá žena. Nikdy neměla zakázáno sportovat a odmala závodně tancovala a byla dost aktivní. „Teď je to horší. Opět aktivně sportuji, hraji fotbal.  Inhalátory však musím používat častěji, jelikož po náročném fyzickém tréninku se mi špatně dýchá,“ dodala mladá pacientka.

Jak se astma projevuje?

V lehčích případech se astma projevuje jen mírně ztíženým dýcháním nebo jen suchým kašlem, někdy může být dušnost výraznější.

V těžkých případech může docházet k záchvatům – stažení průdušek způsobí, že se nemocný cítí jako ve svěráku a nemůže popadnout dech.

Dýchání nemocnému ztěžuje stah svaloviny ve stěně průdušek spolu s otokem sliznice dýchacích cest.

Potíže se často stupňují v noci a brzy ráno.

Kašel či dechové potíže se zpravidla objevují po relativně malé námaze.

Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.: Léky je nutné užívat celý rok!

Pro správné léčení nemoci je důležitá včasná diagnostika astmatu. V České republice však dochází k rozpoznání a stanovení diagnózy až o dva roky později než v zahraničí!

Cílem péče o astma je podchycení a dlouhodobé udržení nepříjemných projevů pod kontrolou. Pouze tehdy mohou pacienti zabránit rozvoji většiny záchvatů, vyhnout se nepříjemným příznakům přes den i v noci a žít plnohodnotně.

„Průduškové astma bývá nutné léčit preventivními léky, které působí protizánětlivě a které se aplikují pravidelně ve formě aerosolu či jemného prášku vdechnutím přímo do průdušek,“ vysvětlil prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc., z Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty UK. 

Kromě preventivních léků se u astmatu navíc používají i léky na rozšíření průdušek, které by se ale měly používat jen při potížích. „Astmatik si však musí být vědom, že preventivní léky je nezbytně nutné užívat dlouhodobě, a to i v období, kdy nemá žádné potíže. Pro nejtěžší formy alergického astmatu je nyní k dispozici i biologická léčba, ta je však značně nákladná,“ dodal Pohunek.

Prevence? Už před početím dítěte!

Máte alergii a astma a nechcete předat nemoc i svému dítěti? Myslete včas na prevenci!

Hledejte si partneranealergika. Nejrizikovější je rodičovské partnerství dvou alergiků – majíli oba rodiče astma, je pravděpodobnost, že jejich dítě bude mít také astma, až 70%.

Plánujte početí tak, aby předpokládaný termín porodu byl v období podzim – zima, tedy mimo vrcholu pylové sezony.

Alergičky by o těhotenství měly ihned informovat svého lékaře. Některé léky se v tomto období užívat nesmějí.

Vyhýbejte se prostředí, kde jsou nebezpečné alergeny – bezprašné prostředí, omezte mléko a vejce.

Při kojení je vhodná dieta s omezením vajec, méně mléka, čokolády, ořechů, sóji, ryb, je nutné nekouřit!

Starejte se o domácí prostředí: nepřetápějte, u plynových kamen kontrolujte odsávání, v bytě omezte čalouněný nábytek, závěsy, koberce, zbavte se domácích zvířat, netapetujte stěny.

Víte, že...

…v Česku trpí astmatem asi 800 000 lidí a ročně nemoci podlehne asi 90 pacientů?

…astma se vyskytuje asi u 6 až 12 % dětí?

…asi 20 % případů astmatu začíná v kojeneckém a batolecím věku?

…10 % ve věku předškolním?

…70 % ve věku školním a v době dospívání?

…roční náklady na léčbu pacienta s obtížně léčitelným astmatem jsou nejméně 330 000 Kč?

Přečtěte si
simeonsimeonovic
8. 5. 2012 • 09:32

Stejný problém má spousta lidí. Moje známá také. Každý rok na měsíc odletí k moři. Má pokoj na celý další rok, za rok si její organismus zase řekne, leť, už je zase na čase. Tím se vyvaruje zátěži s pravidelným užíváním léků. Všechno je "špatném" vzduchu zde u nás, zvláště, pokud je někdo z většího města, o ničem jiném. Fakt mi pobavila věta, že jí vadí cigaretový kouř, jsem sice kuřák, ale cigaretový kouř vadí spoustě lidí snad ne? nemusí se zase jako propagace proti kouření uvádět, že vadí zrovna týhle paní. Zrovna tam stojí u letadla, ale pokud letí k moři na nějaký týden či 14 dní, je jí to úplně k ničemu. Na organismus má mořské podnebí vliv až tak po 3 týdnech pobytu, jako ozdravný pobyt.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.