Prodloužený víkend láká k posezení s přáteli: Grilujte chutně a zdravě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Prodloužený víkend láká k posezení s přáteli: Grilujte chutně a zdravě!

Při grilování je nutné dodržovat určitá pravidla.
Při grilování je nutné dodržovat určitá pravidla. (Profimedia.cz, ara)

Jak jinak si užít příjemný jarní den s dobrým jídlem, zábavou, rodinou a přáteli než při pořádném grilování na zahradě. Ugrilované maso a zelenina patří dokonce ke zdravému stravování. Avšak nedodržením správných pravidel může rázem i taková hostina skončit velkými zdravotními problémy. Jak grilování přežít bez potíží a újmy na zdraví?

Pozor na zdravotní rizika

Po grilovačce můžete skončit v nemocnici se salmonelózou či kampylobakteriovou infekcí, jinými slovy pořádným průjmem.

Hrozí, když maso, a to i čerstvé, nedostatečně opracujete. Vždy ho dobře propečte. Nejrizikovější je zejména drůbeží.

Péči věnujte také přípravě a přepravě surovin, různých uzenin i naloženého masa. V teplém počasí může dojít k pomnožení nebezpečných mikroorganismů.

Zbytky raději nedojídejte. Zažívací problémy mohou nastat i při konzumaci už grilovaných potravin druhý den.

Ogrilované maso ihned přendejte na čisté talíře, ať se k němu nedostane šťáva ze syrového masa.

Jak připravit maso bez škodlivin?

Negrilujte příliš tučná masa a uzeniny. Případně je opékejte tak, aby tuk a šťáva neodkapávala do ohně. Když se dostane do ohně, vznikají rakovinotvorné látky, které se na mase usazují.

Ze stejného důvodu nepoužívejte marinády. Pokud se jich nechcete vzdát, použijte grilovací misky.

V případě marinování se nejlépe hodí oleje, které snášejí vysokou teplotu, např. řepkový, olivový nebo podzemnicový olej. Rozhodně ne olej z obilných nebo kukuřičných klíčků, méně vhodný je i slunečnicový.

Pod grilem nikdy netopte papírem, starým dřevem ani jedlovými šiškami.

Ideální je kvalitní a suché dřevěné uhlí či dřevěné brikety nebo nahraďte dřevěné uhlí proschlým dubovým dřevem či skořápkami kokosu. Uhlí z nich vyrobené neobsahuje chemické látky ani umělé přísady, hoří déle a vydává mnohem silnější žár.

Rošt je třeba po použití umýt a kartáčem odstranit napáleniny a mastnotu. Pouhé opálení na začátku dalšího grilování nestačí.

Aby byla hostina chutnější

Vždy použijte čerstvé maso. To z mrazáku sice neublíží, ale chuťově bude chabé. Platí to i o zelenině. Natlučené a nahnilé kousky více prospějí kompostu.

Maso otáčejte grilovacími kleštěmi, nikdy do něj nepíchejte vidličkou, aby z něj neunikla šťáva.

Čerstvé maso zbytečně nemarinujte a zapomeňte i na studené omáčky z obchodu, nechte mu jeho přírodní chuť. Servírujte s ním olivový olej, sůl a pepř, ať si ho každý dochutí sám.

Nezačněte grilovat moc brzy. Uhlí či brikety nechte vyhořet. Grilujte až nad žhavými uhlíky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.