Josef Abrhám - Jeho cihelna zkrachovala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Josef Abrhám - Jeho cihelna zkrachovala!

Josef Abrhám se ženou Libuší Šafránkovou už nepodniká a opět se věnuje pouze herectví.
Josef Abrhám se ženou Libuší Šafránkovou už nepodniká a opět se věnuje pouze herectví.

PRAHA, KUNOVICE – Rodinný podnik Josefa Abrháma (66) – cihelna v Kunovicích – definitivně zkrachoval. Soudce zrušil konkurz, který byl na továrnu uvalen od roku 2002, protože majetek podniku nestačí ani na náklady konkurzního řízení. Z Abrhámova podnikání tak zůstaly milionové dluhy a desítky nezaměstnaných.

O miliony ale přišel i samotný Josef Abrhám, který byl od roku 1993, kdy byla cihelna rodině Abrhámově vrácena v restituci, jejím třetinovým vlastníkem a do cihelny investoval v průběhu let miliony korun z vlastních kapes. „Po čtyřiceti letech bolševismu došlo k jakési restituci a my museli do cihelny investovat milionové částky. Obstát na trhu v tomto oboru je však nesmírně obtížné. Je mi moc let, cihlář nejsem, ale nedá mi to, abych se nepokusil navázat na činy mých předků, dědy a otce,“ vysvětloval před časem Abrhám své pohnutky, proč se vrhl na podnikání.

Kvůli řízení rodinné firmy dokonce opustil v první polovině devadesátých let i divadelní prkna. „Někteří lidé si tehdy mysleli, že jsem se zbláznil a koupil si cihelnu,“ vzpomínal v tisku Abrhám, který se proslavil rolí doktora Blažeje v kultovním seriálu Nemocnice na kraji města. Jenže cihelně se na trhu příliš nedařilo. A tak už v roce 2001 herec přemýšlel jestli nemá továrnu zavřít. „Zvažovali jsme, zda podnik zavřít, nebo investovat do nové technologie za tři miliony. Nakonec jsme udělali to druhé,“ řekl Abrhám.

Jenže ani třímilionová investice nakonec nebyla cihelně nic platná. V únoru roku 2002 proto podali akcionáři v čele s Josefem Abrhámem a jeho starší sestrou Boženou návrh, aby byl na podnik uvalen konkurz. Jenže brněnský soud v únoru 2005 rozhodl, že konkurz končí. „Navrhl jsem zrušení konkurzu pro nedostatek majetku, protože majetek, který byl zpeněžen, nepostačuje ani k pokrytí nákladů konkurzního řízení. Pokud nikdo nepodá námitky a rozhodnutí nabude právní moci, mohou případní věřitelé požadovat zaplacení svých pohledávek přímo po Abrhámově cihelně,“ sdělil deníku Aha! správce konkurzní podstaty Dalibor Lorenc. „Můj manžel už nemá několik let s tou cihelnou vůbec nic společného, takže nás dění kolem toho podniku už nezajímá,“ řekla Aha! manželka Josefa Abrháma, herečka Libuše Šafránková. Podle výpisu z obchodního rejstříku je však Josef Abrhám stále platným spolumajitelem Abrhámovy cihelny Kunovice s podílem 1 229 000 korun.

Historie Abrhámovy cihelny

Kunovická cihelna patřila rodině Abrhámů více než sto let. Tehdy koupil krachující továrnu v Kunovicích Abrhámův dědeček a během několika let z ní zvládl udělat prosperující podnik. Kromě jiného proto, že Abrhámova cihelna dodávala cihly na stavby slavných baťovských domků ve Zlíně. V roce 1948 byla továrna znárodněna a v roce 1993 následně vrácena sourozencům Josefovi a Boženě Abrhámovým, jako potomkům původních majitelů.

Autoři: Josef KOUKOLÍČEK, Saša VETKOVSKÁ
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.