Klimakterium - Květa Nováková: Z návalů jsem byla zoufalá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Klimakterium - Květa Nováková: Z návalů jsem byla zoufalá!

Květa Nováková: Z návalů jsem byla zoufalá!
Květa Nováková: Z návalů jsem byla zoufalá! (Profimedia.cz)

Asi žádná žena se na to období netěší. Přitom každá ví, že ji čeká. Klimakterium přichází nejčastěji kolem padesátky. Celé to začíná slábnoucí menstruací. Většina žen potom mívá i další příznaky. Návaly horka, deprese, podrážděnost, špatný spánek, přibývání na váze. A co víc, výjimečné nejsou ani zdravotní problémy, např. osteoporóza, vysoký krevní tlak, nemoci srdce...

Změny v těle ženy a následné obtíže souvisí s vyhasínající funkcí vaječníků, které produkují ženské pohlaví hormony. „Ke mně návaly horka dorazily dost zprudka. I když jsem byla na přechod připravená, bylo mi 48 a menstruovala jsem už delší dobu dost nepravidelně a slabě. Pak se mi ale jednou v kanceláři z náhlého horka udělalo špatně, myslela jsem, že omdlím,“ popisuje Květa Nováková (67) z Ostravy jeden z nejběžnějších příznaků ubývajících hormonů. U každé ženy se přitom klimakterium projevuje trochu jinak, a každá se s tím jinak vyrovnává.

Mluvte o problémech

„Psychické problémy jsem naštěstí měla minimální,“ říká Květa, ale zároveň přiznává, že výkyvy nálad jsou mnohonásobně horší, než před menstruací. „Občas jsem se rozlítila jako saň na všechno kolem, ale brala jsem to s humorem. Možná jsem si někdy bezdůvodně poplakala. Měly jsme s kamarádkami vlastní psychologickou poradnu, sešly jsme se a všechno probíraly. Jak to která máme, jak to s námi mává. A to hodně pomohlo,“ doporučuje Květa. Hormony nechtěla

Hormony nechtěla

Nejvíce ji trápily návaly horka. „I když o tomhle problému každá ví, dokud jsem to nezažila, nevěděla jsem, co je to za hrůzu. Nepomáhalo ani větrání. A to byl leden! Byla jsem z toho zoufalá,“ říká Květa. Lékař jí nabídl hormonální léčbu, ale nepodstoupila ji. „Nejednou jsem o ní přemýšlela. Říkala jsem si ale to, že máma to vydržela bez ní, tak proč já ne,“ usmívá se.

Může jít i o rakovinu

Může jít i o rakovinuPo pár měsících začaly návaly odeznívat a to věděla, že má vyhráno. Celou dobu navštěvovala svého gynekologa, mohla tak být klidná alespoň v tom, že není nemocná. „Upozornil mě, že podobné příznaky může mít i rakovina ženských pohlavních orgánů. Jinak ale už vím, že menopauza není nemoc. Je to přirozený vývoj lidského těla a tak se to taky musí brát. Proto není třeba házet flintu do žita!“ dodává Květa.

Co je co?

Klimakterium – jinak také přechod, klimax. V tomto období dochází v těle ženy ke změnám, které jsou provázeny poklesem tvorby pohlavních hormonů. Postupně ustává menstruační krvácení.

Menopauza – ukončení pravidelného menstruačního krvácení u žen v přechodu.

Jak se přechod projeví?

Depresí, plačtivostí, nervozitou, změnami nálad.

Návaly pocení a horka.

Nespavostí, bušením srdce.

Suchou kůží i sliznic a s tím spojenými problémy v sexuálním životě.

Přibýváním ochlupení.

Bolestmi hlavy.

Jak si pomoci?

Upravte si jídelníček! Tělo v přechodu začíná být náchylné k nadváze.

Hodně tekutin! To pomůže dobře propláchnout a zabránit zánětům močových cest.

Hýbejte se! Pohyb pomáhá proti depresím a tloustnutí.

Choďte mezi lidi! Popovídat si o pocitech s kamarádkami. To zlepší náladu a zabrání častým depresím.

Omezte alkohol i cigarety! Ženské pohlavní hormony chrání před srdečně cévními chorobami, proto na srdeční infarkty a mrtvice umírají v mladším věku zejména muži. Přechodem ale ochranná funkce mizí…

MUDr. Radim Uzel, CSc.: Lékař pomůže přechod ulehčit!

Klimakterium můžete protrpět, do značné míry se však s pomocí lékařů dají nepříjemné příznaky zvládnout, říká v rozhovoru pro Aha! gynekolog MUDr. Radim Uzel. 

Jak těžké je pro ženy přechod zvládnout?

„Pokud tělu ubývá estrogen, je možné ho doplňovat a tím přechod lépe snášet, pokud to lékař uzná za vhodné. Dnes je to úplně normální. Obecně když tělu začíná něco sházet, je logické, že to doplníme.“

Je pravda, že jsou ženy v tomto období ohroženy více srdečním infarktem?

„Není to ani tak přechodem, jako věkem. Ženský hormon estrogen proti infarktu ženy do určité míry chrání, proto infarkt postihuje také více muže.“

Říká se, že pomáhá pít víno?

„Studie prokázaly, že každodenní, a to je podmínka, konzumace vína je prevencí před řadou neduhů. Ženy by měly vypít 3 deci denně.“

Víte, že...

…ubývající hormony mohou nahradit přírodní rostlinné prostředky – fytoestrogeny? Nejvíce jich najdete v sóje nebo například v červeném jeteli.

…přírodní přípravky mají pomalejší nástup?Proto je rozumné nenechat nic na poslední chvíli.

…Asiatky díky zdravému životnímu stylu příznaky přechodu téměř nemívají?

…i v klimakteriu můžete otěhotnět? Je to totižpouze přechod do nereproduktivního stadia!

…nepříjemné příznaky mohou trvat několik měsíců, ale i několik let?

…při hormonální léčbě je třeba pravidelnévyšetření na mamografu?

Přečtěte si
kecanda22@...
17. 9. 2019 • 16:58

Dobrý den, recept není potřeba, koupíte ho v každé lékárně. Je opravdu výborný, mě moc pomohl. Pro víc informací Vám vložím odkaz www.menoflavon.cz.

kvetusebil...@...
17. 9. 2019 • 16:57

Kde prosím Menoflavon kupujete? Je potřeba recept od lékaře?

kecanda22@...
19. 8. 2019 • 16:54

Mě na klimakterium doporučila známá menoflavon a jsem moc spokojená. Konečně pořádně spím a už mě netrápí ani návaly horka a bolest hlavy.

Josef124
30. 7. 2019 • 05:25

Toto období je náročné nejen pro ženy, ale i pro jejich okolí. Manželka to snášela hodně špatně. Pořád jí bylo teplo, tak jsem jí koupil mobilní klimatizaci http­s://ww­w.vz­dusin­.cz/mo­bilni-klimatizace/Mobilni-klimatizace-Olimpia-Splendid-Dolceclima-Nano , která je tichá, takže ji může mít zapnutou i když odpočívá a klimatizace ji vůbec neruší.

trevi@...
29. 12. 2016 • 17:31

Mě pomohl Sérélys, s výtažkem z pylového zrna. Nemůžu užívat žádné hormony, ani fytoestrogeny, takže tenhle přípravek byl pro mě úplná spása, protože ty návaly horka a noční pocení byly hrozně nepříjemné. Užívám ho už půl roku a nedám na něj dopustit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.