Sluníčko pálí, ochladí nás… ZMRZLINA! Pozor, některá ale škodí zdraví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Sluníčko pálí, ochladí nás… ZMRZLINA! Pozor, některá ale škodí zdraví!

Naučte se vybírat dobré zmzliny, kupujte ty bez rostlinných tuků.
Naučte se vybírat dobré zmzliny, kupujte ty bez rostlinných tuků. (Profimedia.cz)

Uf, to bylo vedro! Sluníčko opět lámalo teplotní rekordy. Ten nejkurióznější meteorologové zaznamenali v pondělí v jihomoravské Lednici, kde navzdory jménu obce naměřili tropických 30,5 °C! Teplé počasí bude panovat i dnes, což je skvělý důvod dopřát si zmrzlinu. Jak ale poznat skutečně kvalitní?

Pomůže už samotný název. Chcete-li si pochutnat na poctivé zmrzlině, volte mražený krém mléčný nebo smetanový. Takto označený výrobek nesmí obsahovat žádný rostlinný tuk. Zmrzlina z rostlinného tuku je sice levnější, ale rozhodně si na ní nijak zvlášť nepochutnáme. A příznivá není ani pro naše zdraví.

„Rostlinné tuky, které se používají v recepturách většiny zmrzlin, obsahují vysoké procento nasycených mastných kyselin a někdy i transmastných kyselin. Těch, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Bohužel mají vhodné technologické vlastnosti pro výrobu mražených krémů i polev a hlavně jsou levné, proto se používají,“ vysvětlila Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.

Pro cévy a srdce jsou dokonce mnohem horší než mléčný tuk, kvůli němuž se často zříkáme požitku z másla a smetany! Průmyslově vyráběné zmrzliny navíc obsahují i stabilizátory, emulgátory, barviva, aromata či škrobový sirup.

Na co si dát pozor?

Zmrzliny musí být v obchodě uloženy při teplotě –18 °C nebo nižší.

Teploměr by měl být v mrazicích boxech viditelně umístěný. Známkou špatného skladování je, pokud má zmrzlina zdeformovaný tvar, poškozený obal nebo obal s námrazou.

Pokud se na zmrzlině objeví třpytící se krystalky, znamená to, že zmrzlina je zřejmě naředěná větším poměrem vody, než by měla být. Ta pak vytváří krystalky ledu.

Prodávající musí podávat porci tak, že zamezí dotyku své ruky s kornoutem.

Připravte si domácí smetanovou

POTŘEBUJETE: 600 g slazeného kondenzovaného mléka, 600 ml smetany ke šlehání, 1 lžičku vanilkového extraktu nebo trochu pravé mleté vanilky

POSTUP: Kondenzované mléko, smetanu a vanilku šlehejte do tužší hmoty. Směs přendejte do nádoby na mražení nebo do chlebíčkové formy, přetáhněte potravinářskou fólií.

Jak bude v příštích dnech

DNES: Skoro jasno až polojasno, večer oblačno. 22 až 26 °C, na východě až 30 °C.

ČTVRTEK: Oblačno až zataženo, přeháňky. 18 až 22 °C.

PÁTEK: Oblačno až zataženopřeháňky. 17 až 21 °C.

SOBOTA A NEDĚLE: Velká oblačnost, déšť nebo přeháňky. 16 až 21 °C.

Autor:  lt

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.