Sluníčko pálí, ochladí nás… ZMRZLINA! Pozor, některá ale škodí zdraví!
Uf, to bylo vedro! Sluníčko opět lámalo teplotní rekordy. Ten nejkurióznější meteorologové zaznamenali v pondělí v jihomoravské Lednici, kde navzdory jménu obce naměřili tropických 30,5 °C! Teplé počasí bude panovat i dnes, což je skvělý důvod dopřát si zmrzlinu. Jak ale poznat skutečně kvalitní?
Pomůže už samotný název. Chcete-li si pochutnat na poctivé zmrzlině, volte mražený krém mléčný nebo smetanový. Takto označený výrobek nesmí obsahovat žádný rostlinný tuk. Zmrzlina z rostlinného tuku je sice levnější, ale rozhodně si na ní nijak zvlášť nepochutnáme. A příznivá není ani pro naše zdraví.
„Rostlinné tuky, které se používají v recepturách většiny zmrzlin, obsahují vysoké procento nasycených mastných kyselin a někdy i transmastných kyselin. Těch, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Bohužel mají vhodné technologické vlastnosti pro výrobu mražených krémů i polev a hlavně jsou levné, proto se používají,“ vysvětlila Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.
Pro cévy a srdce jsou dokonce mnohem horší než mléčný tuk, kvůli němuž se často zříkáme požitku z másla a smetany! Průmyslově vyráběné zmrzliny navíc obsahují i stabilizátory, emulgátory, barviva, aromata či škrobový sirup.
Na co si dát pozor?
➤ Zmrzliny musí být v obchodě uloženy při teplotě –18 °C nebo nižší.
➤ Teploměr by měl být v mrazicích boxech viditelně umístěný. Známkou špatného skladování je, pokud má zmrzlina zdeformovaný tvar, poškozený obal nebo obal s námrazou.
➤ Pokud se na zmrzlině objeví třpytící se krystalky, znamená to, že zmrzlina je zřejmě naředěná větším poměrem vody, než by měla být. Ta pak vytváří krystalky ledu.
➤ Prodávající musí podávat porci tak, že zamezí dotyku své ruky s kornoutem.
Připravte si domácí smetanovou
POTŘEBUJETE: 600 g slazeného kondenzovaného mléka, 600 ml smetany ke šlehání, 1 lžičku vanilkového extraktu nebo trochu pravé mleté vanilky
POSTUP: Kondenzované mléko, smetanu a vanilku šlehejte do tužší hmoty. Směs přendejte do nádoby na mražení nebo do chlebíčkové formy, přetáhněte potravinářskou fólií.
Jak bude v příštích dnech
DNES: Skoro jasno až polojasno, večer oblačno. 22 až 26 °C, na východě až 30 °C.
ČTVRTEK: Oblačno až zataženo, přeháňky. 18 až 22 °C.
PÁTEK: Oblačno až zataženopřeháňky. 17 až 21 °C.
SOBOTA A NEDĚLE: Velká oblačnost, déšť nebo přeháňky. 16 až 21 °C.