Radostné setkání dárkyně kostní dřeně a malé pacientky - Kačenka (7): Děkuju za krvičku, kterou jste mi dala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Radostné setkání dárkyně kostní dřeně a malé pacientky - Kačenka (7): Děkuju za krvičku, kterou jste mi dala!

Pacientka Katka (7) a dárkyně kostní dřeně Ivanka (34).
Pacientka Katka (7) a dárkyně kostní dřeně Ivanka (34). (Aha! – Martin Přibyl)

Dojemné setkání malé pacientky Katky Kunderové (7) a Ivany Oblištilové (34), která jí před šesti lety darováním kostní dřeně zachránila život, proběhlo v pátek v pražském Obecním domě. Jako splněné přání to vnímala maminka holčičky. „Tehdy jsme nevěděli, kdo je dárkyně. Když se Katka začala lepšit, moc jsme si přály se ženou, co mi zachránila dceru, se setkat,“ řekla Aha!.

Na jaře roku 2006 byl Katce jeden rok, když najednou dostala horečky, infekce, selhávaly jí plíce, nemohla dýchat. Za několik dnů už byla holčička v nemocnici.

„Lékaři u ní diagnostikovali mimořádně těžké a vzácné celkové selhání imunity. Zachránit život jí mohla pouze okamžitá transplantace kostní dřeně,“ připomněl příběh lékař Samuel Vokurka, ředitel Nadace pro transplantace kostní dřeně.

Ještě že v registru dárců moc dlouho hledat nemuseli. Když totiž paní Oblištilovou kontaktovali, ani na chvilku nezaváhala a vzácnou dřeň holčičce dala. Nyní ji může prohlásit za svoji kamarádku.

„Je to nádherný pocit zachránit někomu život. Je báječný vědět, že to mělo smysl, jsem šťastná, že jsem se mohla s Katkou a její rodinou setkat,“ řekla Aha!.

U samotné dívenky se radost mísila s trémou. „Kačenka si doma pořád trénovala větu, jak té paní řekne, že jí děkuje za tu krvičku, co jí dala,“ řekla paní Kunderová. Katka z toho ohromného dojetí ze sebe se slzičkou v oku vysoukala jen jediné. „Cítím se dobře...“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.